Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Aleksandra Šljivić, TVCG ]

14. 03. 2024. 19:57 >> 07:19

STRUKA UPOZORAVA

Seizmički rizik povećan, kvalitetnim propisima ga smanjiti

Zemljotres u Crnoj Gori po ko zna koji put je aktuelizovao pitanje kakav je kvalitet stambenih objekata u našoj zemlji. Iako jačina jutrošnjeg zemljotresa nije mogla da izazove veću materijalnu štetu, struka ukazuje da i dalje ima prostora za propust zbog nelegalne gradnje objekata.

Nesigurnost, strah, neizvjesnost - tako je građanima počeo dan u Crnoj Gori. Umjesto uobičajenog jutarnjeg pozdrava – pitanje: Jeste li osjetili zemljotres?

Da zemljotres od 5,4 Rihtera nije mogao da ošteti zgrade koje su projektovane za jače potrese smatra profesor na Građevinskom fakultetu Srđan Janković. Ipak poručuje, seizmički rizik je povećan, a na nadležnima je da ga kvalitetnim propisima smanje.

"Moram reći kad uporedimo s onim iz 79. godine, ovaj zemljotres je 250 puta manje oslobodio energiju, 250 puta slabiji, pa on ipak nije pravi test za naše zgrade. Važno je da se shvati ta filozofija projektovanja, jer slijepo praćenje propisa, bilo to i euro kodovi, a nerazumijevanje stvarno ponašanje zgrada isto može da prouzrokuje lošu zgradu", kaže Janković za TVCG.

Građevinski inženjer Mentor Lunji, međutim, kaže da broj izgrađenih objekata u posljednje vrijeme zabrinjava i upozorava.

"Vi možete da uzmete kameru i pođete do recimo ulcinjskog polja tamo je jedan gradić koji se gradi, gradi se na poljoprivrednom tlu. Imate zgrade od pet šest spratova čiji se temelji postavljaju direktno bez ukopavanja na poljoprivrednom tlu naravno da će to proizvesti veća pomjeranja i veća slijeganja", kaže on.

Nadležni zato, smatra Lunji, moraju da mijenjaj strategiju. Jačanje inspekcije i procjena seizmičke sigurnosti najvažnijih objekata, poput škola i bolnica, recept je za sigurnije okruženje.

A za sigurnost ljudi, počele su da brinu i tehnologije. Tako je jutros nakon zemljotresa građanima stiglo upozorenje da su naknadni potresi uobičajeni, da se obuju, čak i ako krenu u susjednu prostoriju. Da provjere plin, izbjegavaju oštećene zgrade i napuste ih ako počnu da se ruše.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније