Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

20. 03. 2024. 14:26 >> 14:26
2
Čitaj mi:

Vujović

Javni funkcioneri da jačaju nezavisnost novinarstva

Ministarka kulture i medija istakla je da su novinari čuvari javnog interesa i novinarstvo kao posao jedan od temelja demokratije. Kako je istakla, možda javnim funkcionerima nije uvijek lako da odgovaraju na pitanja, ali građana koji su birali svoje lidere treba da budu informisani o tome šta rade dok su na vlasti.

"Imamo li kao javni funkcioneri pravo medijske poslenike uskratiti za odgovor, ili još gore 'gledati ih sa visine'?! Nemamo, ni ljudski, ni državnički, a ni zbog toga što javnosti ne možemo oduzeti pravo da zna. Jedna od najznačajnijih dužnosti građana je da izaberu svoje lidere, ali treba da budu informisani o tome šta rade dok su na vlasti. Jer jedini sud kojem ćemo svi, prije ili kasnije, jednom u četiri godine ili ranije, biti izloženi je sud javnosti, koji u konačnom zavisi od sposobnosti političara da dokaže da mu je javni interes iznad svih drugih. A da ga javnost razumije i podrži njegovu politiku, moguće je jedino dvosmjernom komunikacijom sa građanima, čiji su mediji i novinari posrednici", naglasila je ministarka.

Upravo zbog toga novinari imaju pravo da pitaju, a političari obavezu da odgovaraju. Novinari ne smiju da budu poniženi, obeshrabreni, zastrašeni, izloženi bilo kakvom pritisku.

"Kada nam se ne sviđa kako pišu o nama ne smijemo ih zastrašivati krivičnim prijavama kako bi ih ućutkali. Ne možemo ih dijeliti na 'omiljene' medije i novinare i one koji nam nisu i kojima nismo naklonjeni. Vlast ne smije da traži 'poslušne', jer to ubija novinarstvo, a rađa političku propagandu. Na nama, donosiocima odluka, je da obezbijedimo slobodan i nezavisan rad svim medijima, da im damo prostor da budu kritični, da otvaraju najznačajnije društvene teme, da ukazuju na propuste, jer to što nas stalno podsjećaju na odgovornost, tjera nas da budemo bolji, gradimo bolje društvo i sa rezultatima vrijednim hvale, što prije se nađemo pred vratima Evropske unije", ističe Vujović.

Svi koji razmišljaju demokratski, kako je dodala, treba da jačaju nezavisnost novinarstva u Crnoj Gori i da planski stvaraju uslove da novinari svojim pitanjima, nameću kontrolu vlasti i ravnotežu kako bi obuzdali političke ambicije.

Sa druge strane, uprkos svim izazovima, objektivnost uvijek treba da bude cilj, skup široko prihvaćenih standarda koji regulišu svakodnevno novinarstvo. Zato novinare samo struka i etička načela, treba da uče kako da rade, unutrašnja samoregulacija da koriguje i vraća ih na pravi put, a ne bilo ko sa bilo koje pozicije moći.

"To ni novinari nikad ne smiju da zaborave i nikada na sebe ne smiju staviti cijenu, niti napraviti najmanji kompromis, koji bi na bilo koji način ugrozio i unizio profesiju, kojom služe građanima i mnogima čiji se glas ne čuje. Za javnu riječ odgovorni su političari, ali i novinari i zato moraju uvijek imati na umu da oni kreiraju atmosferu u društvu, koja se preliva na korisnike društvenih mreža, koji postaju emiteri onoga što je glavni narativ, iznoseći direktne prijetnje i govor mržnje. Medijska etika i novinarski kodeksi nikada ne smiju postati prevaziđena kategorija", naglasila je Vujović.

Pozvala je sve kolege političare i nosioce vlasti, a posebno kolege iz Vlade, koja je nedvosmisleno demokratska i proevropska, da uvijek teže stvaranju uslova u kojima se poštuju novinari i njihov rad, uvažavajući činjenicu da oni koji su ih birali treba da budu pravovremeno, objektivno i istinito informisani.

"Ne dozvolimo da medijski radnici ispred naše Vlade u iščekivanju rješenja situacije od velikog javnog interesa, novinari u Domu svih građana Crne Gore i oni na drugim javnim površinama, koji su ostali uskraćeni za odgovor, budu slika nedostatka demokratskog potencijala da razumijemo njihovu ulogu i značaj", poručila je ministarka kulture i medija Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније