Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 03. 2024. 06:30 >> 14:58
Čitaj mi:

PODJELA IMOVINE

Kome idu kriptovalute kad braku dođe kraj?

Da kriptovalute mogu postati dodatni spor bračnog para prilikom razvoda posljedica je nedostatka zakonskih propisa Crnoj Gori. Advokatica Snežana Mićanović Nikčević potvrdila je za Portal RTCG da podjela elektronskog novca kod nas još nije zakonski regulisana, te da je to pitanje sa pravnog aspekta vrlo izazovno.

Podjela kriptovaluta stečenih prije braka, smatra Mićanović Nikčević, nije sporna, jer te vrijednosti predstavljaju posebnu imovinu bračnih drugova.

"Što se tiče kriptovaluta stečenih u toku trajanja braka, vrlo je izazovno pitanje da li one predstavljaju zajedničku ili posebnu svojinu, a ovo iz razloga što je zajednicka imovina bračnih drugova ona imovina koja je stečena radom u toku trajanja bračne zajednice", kaže advokatica.

S obzirom na to da je dobitak kriptovaluta neizvjestan, sagovornica Portala Javnog servisa smatra da iste ne predstavljaju zajedničku imovinu, osim ako su u njih uložena zajednička sredstva.

Na pitanje kakva je procedura za dijeljenje eventualnog dobitka na lutriji, kladionici i drugim igrama na sreću, Mićanović Nikčević odgovara:

"Dobici od igara na sreću predstavljaju posebnu imovinu bračnih drugova."

To ipak nije slučaj u susjednoj Srbiji, gdje bi supružnici dijelili dobitak na lutriji. Prema tamošnjem zakonu, izuzetak bi bio napravljen ako se utvrdi da je dobitna "srećka" kupljena od novca iz posebne imovine supružnika.

U kriptovalute je prije tri godine uložila i Maja iz Podgorice, koja, kako priznaje, suprugu nije prijavila da je investirala.

"Uložila sam u kriptovalute iz radoznalosti, da okušam sreću, bez nekog očekivanja da ću zaraditi. Bilo je interesantno svakodnevno pratiti dešavanja, ali sada više i ne, budući da je vrijednost valute višestruko smanjena", priča Maja.

Sada, kaže kroz osmijeh, "nema šta da se dijeli sa mužem".

Dok ne bude donijet odgovarajući zakon, regulatori finansijskih tržišta u Crnoj Gori više puta su upozoravali potencijalne investitore na rizike ulaganja u kriptoimovinu koji se odnose na to da ima karakteristike špekulativnog ulaganja, kriptoimovina nema pokriće, odnosno jemstvo Centralne banke Crne Gore (CBCG) ili bilo koje druge institucije.

Evropska unija je još ranije najavila mjere protiv moguće upotrebe kriptovaluta u nelegalnoj trgovini.

U junu prošle godine je uvela nove zakone kako bi osigurala da će se "kriptoimovina pratiti i identifikovati kako bi se spriječilo pranje novca, finansiranje terorizma i druga krivična djela".

Šta su kriptovalute?

Kriptovalute su digitalne valute koje u realnom svijetu nemaju fizički oblik kao što su novčanice ili kovanice.

Najpoznatija kriptovaluta bitkoin puštena je u opticaj 2009. godine. Tada je bila vrijedna tek nekoliko centi, a vrhunac je dostigla novembra 2021. kada je vrijednost bila 69.045 dolara.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније