Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

02. 04. 2024. 18:21 >> 18:21
Čitaj mi:

Vujović

U vremenu digitalne transformacije ključna provjera činjenica

Na Međunarodni dan provjere informacija koji se obilježava danas 2. aprila, iz Ministarstva kulture i medija naglašavaju ključnu ulogu provjere činjenica u vremenu ubrzane digitalne transformacije.

Ministarstvo kulture i medija pripremom Zakona o medijima i realizacijom Akcionog plana Medijske strategije, daje ključni doprinos u adresiranju izazova koje lažne vijesti mogu da izazovu, kroz afirmaciju samoregulacije i smanjenju štetnosti njihovog uticaja kroz jačanje medijske pismenosti građana.

"Među građanima Crne Gore (92%) postoji skoro apsolutna saglasnost da je medijska pismenost od velike važnosti. Međutim, 62% ispitanika ocjenjuje medijsku pismenost građana Crne Gore kao lošu, a razumijevanje interneta i društvenih mreža čini se na nedovoljnom nivou, rezultati su posljednjeg istraživanja Agencije za elektronske medije. Ovo nam daje prostor da sporovođenjem konkretnih aktivnosti kao štu su formiranje Mreže za borbu protiv dezinformacija, zajedno sa partnerima sa Univerziteta Crne Gore, civilnog i međunarodnog sektora, uradimo mnogo. Mreža će na dnevnom nivou ukazivati na dezinformacije i govor mržnje, učiniti javnim adrese sa kojih se one šire, bilo da su to mediji ili profili i stranice na društvenim mrežama, da ondje gdje je to potrebno odmah upozna tužilaštvo radi procesuiranja onih koji šire dezinformacije ili govor mržnje, ali i da dugoročno priprema predloge politika za borbu protiv dezinformacija i govora mržnje", poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Kako je dodala, koristi ovaj povod da ukaže na važnost i nezamjenjiv doprinos koje Fact Check-ing organizacije imaju, kao što su i Raskrinkavanje i DFC.

"Pozivam sve medijske profesionalce i širu javnost da se pridruže borbi protiv dezinformacija. Provjeravajte, edukujte se i dijelite istinu. Moramo zajedno ojačati naše građane da prepoznaju lažne vijesti, i to ne samo one očigledno lažne vijesti koje mediji kreiraju povodom 1. aprila.
Jučerašnji primjer teksta nastalog povodom prvoaprilske šale, objavljenog na jednom crnogorskom portalu, pokazao nam je brzinu, doseg i uticaj koje lažne vijesti, ukoliko se ne provjere, mogu da preizvedu", poručila je ministarka Vujović.

Kako dodaju, u eri brzog širenja informacija, važnije je nego ikad razvijati svijest o važnosti tačnosti i pouzdanosti onoga što čitamo. Lažne vijesti ne poznaju granice - mogu uticati na javno mnijenje, zdravlje i temelje našeg društva.

"Zajedno možemo izgraditi društvo otporno na dezinformacije i osigurati integritet medijskog prostora u Crnoj Gori. Međunarodni dan provjere činjenica obilježava se svake godine 2. aprila. Ovaj dan je posvećen promociji provjere činjenica i kritičkog mišljenja širom svijeta. Izbor 2. aprila je namjeran, nakon Dana šale (1. aprila), dana poznatog po šalama i izmišljotinama. Ova suprotnost ističe važnost razlikovanja istine od fikcije, posebno u našem trenutnom dobu gdje lažne informacije mogu imati značajan uticaj na javno mnijenje, zdravlje i demokratiju", navode u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније