Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Jovana Božarić Stanišić, A.B. [ Dnevna soba, TVCG ]

13. 04. 2024. 07:18 >> 08:28
Čitaj mi:

PRIČA IZ PODGORICE

Uspjesi brata i sestre Špatolaj: Romsku zajednicu predstavljaju sa ponosom

Lijep primjer socijalne inkluzije mladih Roma su brat i sestra Elmedin i Elmedina Špatolaj iz Podgorice, koji žele da se obrazuju, da upišu fakultete i da se bave sportom, a uz sve to imaju podršku roditelja.

Elmedin je čak i predsjednik đačkog parlamenta u srednjoj školi "Ivan Uskoković", dok njegova sestra godinama trenira džudo, a okitila se i srebrnom medaljom na balkanskom prvenstvu. 

Elmedin i Elmedina na pravi način predstavljaju romsku zajednicu i teže da svi vršnjaci krenu njihovim stopama. 

Ipak, svaki početak je bio težak, a Elmedin se na početku suočavao sa brojim predrasudama.

"Upisao sam smjer automehaničar i bio sam jedini iz romske zajednice. svi su me gledali drugačije, nisu željeli da se druže sa mnom. Bilo mi je mnogo teško i htio sam da promijenio sam školu, ali majka me je odgovorila od te ideje. Sada više nemam tih problema", pohvalio se Elmedin. 

Za predsjednika đačkog parlamenta Elmedina je predložio njegov razredni starješina. Sa svojom sestrom ovaj vrijedni mladić je i član Omladinskog centra. 

"U centru pričamo o brojnim problemima i izazovima. Mi nismo tim, već jedna velika porodica", kaže on.

Prvo škola, pa udaja 

Elmedina pohađa deveti razred osnovne škole i trenira džudo na balkanskom prvenstvu. Kaže da se u školi nije do sada susretala sa diskriminacijom, a ljubav prema džudou je počela prije devet godina.

"To je bila ljubav na prvi pogled i od prvog dana sam htjela da idem na treninge. Imamo veliku podršku od trenera, jer smo ja i brat jedini Romi na treninzima", kazala je ona. 

Gošća Dnevne sobe takođe gaji ljubav prema stranim jezicima, pa planira da upiše turističku školu.

"Jako sam druželjubiva i ne plašim se diskriminacije", poručuje Elmedina. 

Veliku podršku daju im roditelji koji ih upućuju na dalje školovanje. 

"Naši roditelji, nažalost, nisu imali priliku da se obrazuju. Mnoge djevojke iz naše zajednice se udaju prerano, ali naši roditelji mene upućuju na pravi put. Ne smijem da pomislim na udaju dok ne završim školu. Prvo škola, pa udaja", zaključuje Elmedina. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније