Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Bojan Terzić [ TVCG ]

15. 04. 2024. 20:12 >> 20:14

BORAVIO U CRNOJ GORI

Italijan o zemljotresu 1979: Ekskurzija se pretvorila u noćnu moru

Na današnji dan, prije 45 godina Crnu Goru je potresao katastrofalan zemljotres, u kojem je stradala 101 osoba, a velki dio primorja je razoren. Snažan potres dobro pamte i sagovornici TVCG, među kojima i tada, učenik iz Italije, koji je tog 15. aprila bio na ekskurziji u Crnoj Gori. Pukom srećom su preživjeli, a za TVCG oživljavaju sjećanja.

Zajednička fotografija četvorice prijatelja, koji su iz Italije doputovali na ekskurziju u Crnu Goru, zabilježena je rano ujutro 15. aprila 1979. Nedugo potom, idilično okruženje Sutomora zamijenila je strahota zemljotresa.

“Vratili smo se u hotel, oko 7.15 i u tom trenutku je počelo strahovito da trese. Krenuli smo da bježimo, pri čemu mi je Baćko pomogao da prođem kroz vrata koja su bila zaglavljena. Trčali smo ka plaži, ka spasu, pošto se cijeli hotel ljulljao i uvijao od potresa”, kaže direktor Centra za borbu protiv organizovanog kriminala ItalijeAlfredo Luzi.

A na fotografiji iz Sutomora je i Alfredov školski drug Branislav Baćko Kraljević koji vjeruje da su preživjeli zahvaljujući spletu srećnih okolnosti.

„Planirano je bilo da mi odsjednemo u hotelu Agava u Baru za koji se zna da je pao kao kula od karata, a nismo odsjeli u njemu jer se pripremao za sezonu i sređivali su ga i oni nas smjeste u hotel Nikšić u Sutomoru“, prisjeća se producent RTCG Kraljević. 

Slike svega što su preživjeli i dalje su žive.

“Trčali smo ka plaži, to je nevjerovatno bilo kao da ti neko pomjera tepih pod nogama. Sjećam se kao da je juče bilo, padaju kuće, padaju krovovi, Sozina brdo se odvaljuje, padaju stijene, Volujica u dimu, mi nismo znali šta nas je snašlo”, kaže Kraljević.

I u Italiji je nastala panika jer dva dana nijesu imali nikakvu informaciju o svojim najbližima, dok su nastavnici s djecom nastojali što prije da se izvuku iz pogođenog područja.

“Narednog dana krenuli smo što dalje od zone potresa svojim autobusom, prema Dubrovniku, sa dva profesora koji su nas pratili”, kaže Alfredo Luzi.

“Uključila se policija Italije i stupili su u kontakt s nekim od naših radio amatera koji je rekao da je vidio autobus rimskih tablica, odnosno italijanskih da prolazi kroz Budvu i onda se u njima javila nada da smo ipak živi”, prisjeća se Kraljević.

I nije dugo prošlo do susreta djece s porodicama. Feribotom su prebačeni iz Dubrovnika do Barija gdje ih je sačekao i tadašnji predsjednik Italije Sandro Pertini, ali i brojne novinarske ekipe. 45 godina kasnije emocije su i dalje jake.

“Kao u filmu, svakog detalja se sjećam jer to se ureže u sjećanje”, kaže Kraljević.

“Poslije toliko godina ipak je ovo emotivan trenutak. Bio je to put za pamćenje, kako po dobru tako i po zlu”, kaže Luzi.

Alfredo i Baćko, za razliku od mnogih, imali su sreće. Udar zemljotresa od 7 Rihtera nije preživjela 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji. Potres je izazvao katastrofalna razaranja na cijelom Crnogorskom primorju.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније