Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

17. 04. 2024. 14:41 >> 15:07

PRIJAVE DO 7. MAJA

Uprava za saradnju sa dijasporom - iseljenicima objavila javni poziv za članove Savjeta

Uprava za saradnju sa dijasporom - iseljenicima, uputila je javni poziv za kandidovanje predstavnika za članove Savjeta za saradnju sa dijasporom.

 

Savjet čine predstavnici dijaspore - iseljenika, predstavnici organa državne uprave, nadležnog odbora, opština i drugih institucija i udruženja i istaknute ličnosti koje su se afirmisale u oblastima saradnje sa dijasporom.

Obrazuje ga Vlada Crne Gore kao svoje savjetodavno tijelo čiji su zadaci da: razmatra sprovođenje strategija i zakona, koji se odnose na pitanja od interesa za dijasporu - iseljenike; inicira preduzimanje aktivnosti koje se tiču očuvanja jezika, kultura i tradicija dijaspore – iseljenika”, navodi se u saopštenju.

Zadatak Savjeta je i da inicira privredne, naučne i sportske saradnje dijaspore - iseljenika sa Crnom Gorom, jačanja zajedništva i pripadnosti Crnoj Gori, položaja i prava u Crnoj Gori i zemljama prijema, organizovanja, informisanja i povezivanja dijaspore – iseljenika.

“Savjet daje mišljenje o pojedinim pitanjima u vezi sa dijasporom - iseljenicima, na zahtjev nosilaca saradnje;  donosi poslovnik o svom radu, kojim se određuju opšti uslovi, način i postupak donošenja odluka; donosi kodeks ponašanja članova Savjeta;  usvaja i podnosi Vladi godišnji izvještaj o svom radu, do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu”, objašnjavaju iz Uprave za dijasporu.

Članove Savjeta iz reda predstavnika dijaspore - iseljenika čine po tri iz Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Savezne Republike Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Republike Turske;  po dva iz Republike Argentine, Republike Hrvatske i Velikog Vojvodstva Luksemburga; po jedan iz Republike Albanije, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Kosovo, Republike Slovenije, Republike Italije, Švajcarske Konfederacije, Kraljevine Danske, Kanade, Ruske Federacije, Republike Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Kraljevine Belgije i Kraljevine Holandije.

Po jedan za ostale države.

Kandidata za člana Savjeta mogu da predlože najaktivnije organizacije dijaspore - iseljenika odnosno organizacije sa najvećim brojem članova koje djeluju na teritoriji države za koju se vrši izbor.

“Kandidat za člana Savjeta može biti lice koje je pripadnik dijaspore - iseljenik u smislu člana 2 Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom - iseljenicima; nije osuđivano za krivično djelo koje ga čini nepodobnim za obavljanje ove funkcije”, navodi s eu saopštenju.

Organizacije dijaspore - iseljenika mogu da predlože najviše onoliko kandidata za člana Savjeta koliko je propisano za državu u kojoj organizacija odnosno organizacije dijaspore – iseljenika djeluju.

“Ako u državi odnosno državama za koju se vrši predlaganje kandidata postoji više organizacija dijaspore – iseljenika, te organizacije dostavljaju Upravi zajednički predlog kandidata”, kazali su iz Uprave.

Ako organizacije dijaspore - iseljenika ne dostave zajednički predlog kandidata, predlog kandidata za člana Savjeta utvrđuje Komisija, uz prethodno pribavljeno mišljenje diplomatskog odnosno konzularnog predstavništva Crne Gore u državi za koju se bira kandidat za člana Savjeta.

Mandat Savjeta traje četiri godine i isto lice može biti birano za člana najviše dva puta.

VII Rok za podnošenje predloga kandidata je 15 dana od dana objavljivanja Javnog poziva, odnosno zaključno sa utorkom, 07.05.2024. godine.

VIII Predlaganje kandidata, vrši se dostavljanjem predloga i potrebne dokumentacije na e-mail adresu: dijaspora@usdi.gov.me, poštom ili lično na arhivu Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

Formular za prijavu kandidata za člana Savjeta i Izjavu kandidata o prihvatanju kandidature se mogu preuzeti na linku ispod teksta Javnog poziva na zvaničnom sajtu Uprave (gov.me/usdi).

Predlog kandidata biće razmatran samo ukoliko je dostavljen u naznačenom roku i uz svu potrebnu dokumentaciju.

Lista kandidata koji ispunjavaju uslove neophodne za učešće na ovom javnom pozivu, biće objavljena u roku od deset dana od isteka roka za dostavljanje predloga kandidata na internet stranici Uprave za saradnju sa dijasporom - iseljenicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније