Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Bojana Baranin, TVCG ]

19. 04. 2024. 19:43 >> 19:43
3
Čitaj mi:

ODBOR ZA ANTIKORUPCIJU

Vučelić: Da se ne bi potpisivale plate iz zatvora, što prije izabrati Savjet ASK-a

Sa sjednice Odbora za antikorupciju apelovali su da se što prije izabere Savjet Agencije za sprečavanje korupcije. Raspravljalo se i o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a iz Delegacije Evropske unije je poručeno da je ta tema od velikog značaja za dobijanje IBAR-a.

Nakon hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije Jelene Perović, pojedini članovi skupštinskog Odbora za antikorupciju pozvali su da se što prije izabere novi Savjet ASK-a.

Poslanica Maja Vučelić ističe da se mora misliti na zaposlene u Agenciji.

"Da ne bismo došli u situaciju da gospođa Perović iz zatvora potpisuje plate, varijabile i prekovremene sate, nego da mi do 15. maja izglasamo Savjet", kaže Vučelić.

"Da li će neko biti u zatvoru ili neće, to ćemo prepustiti sudskim organima da procijene. Moguće da od ove vaše priče neće biti ništa", poručio je poslanik DPS-a Jevto Eraković.

Eraković kaže da je Komisija koja je zadužena za sprovođenje izbora članova Savjeta ASK-a već dobila određene kandidature, te da će ubrzati rad, jer je, kako je naveo, to u interesu svih. A u interesu Crne Gore je, kako je poručeno sa sjednice Odbora, i da unaprijedi zakone koji se odnose na finansiranje političkih subjekata.

Predstavnici Državne revizorske institucije upoznali su poslanike sa najčešćim nepravilnostima sa kojima se suočavaju prilikom revizije.

"Pojedini politički subjekti se finansiraju suprotno odredbama zakona na način što se finansiraju od privrednih subjekata iz drugih država, dok su se određeni subjekti zaduživali kod fizičkih lica", kazao je član Senata DRI Zoran Jelić.

"To maltene znači da su to privatne pozajmice i vrlo je opasno, to znači da su se političke partije zaduživale kod kamataša, možemo tako da razumijemo", kazala je Jevrosima Pejović.

Poslanici su pitali predstavnike Evropske unije na koji način se Crna Gora, kao mala zemlja, može suprostaviti tom problemu.

"Crna Gora jeste mala država, ali u Evropskoj uniji postoji još malih država koje su se suočavale s ovim problemima, a čiji pravni okvir je znatno poboljšan ulaskom u Uniju. Mi smo trenutno fokusirani na IBAR. Crna Gora je u posljednjih šest mjeseci uradila dosta i nadamo se da će ispoštovati sve ono što se na njega odnosi i on se ne može prilagođavati pojedinačnim potrebama država", istakla je predstavnica EU Đanandrea Vila.

Sa sjednice Odbora je poručeno i da je Državna revizorska institucija Vrhovom državnom tužilaštvu dostavila ukupno sedam izvještaja o reviziji poslovanja političkih partija tokom izbornih kampanja.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније