Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Pobjeda ]

23. 04. 2024. 15:00 >> 15:00
1

PILAV O NAPADU U PLJEVLJIMA

"Presudom se šalje poruka da fašistički i nacionalistički napadi neće proći nekažnjeno"

Skoro četiri godine od brutalnog napada na oca i sina Nuriju i Emira Pilava u Pljevljima, na koje je nasrnula nekolicina sugrađana koji su 31. avgusta 2020. godine slavili pobjedu na izborima održanim dan ranije, poslije dvije oslobađajuće presude jednom od napadača koji se jedini našao na optuženičkoj klupi, konačno je Apelacioni sud u petak, 19. aprila, oglasio krivim Pljevljaka Gorana Kneževića i osudio ga na osam mjeseci zatvora.

Knežević ima pravo žalbe, a osuđen je za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje.

Sa sinom i rođakom, Knežević je 31. avgusta, u kafani u kojoj su sjedjeli Pilavi, fizički nasrnuo na njih, uz prijetnju: „Selićete se, neće vas više biti ovdje“.

“Presuda Apelacionog suda je potvrda onog o čemu smo pričali sve ove godine, da su se u Pljevljima tokom tih dana dešavala nacionalistička i fašistička orgijanja i divljanja i da takvi slučajevi treba da budu strogo kažnjeni”, kazao je za Pobjedu Emir Pilav.

Zadovoljni su presudom, ali, kako ističe, i zabrinuti zbog toga što je proces trajao ovoliko dugo.

“Poražavajuće je to što za sudiju bjelopoljskog Višeg suda Ivana Adamovića ovaj slučaj nije bio za konačni osuđujući ishod. Da je Adamović postupao objektivno i zakonski, proces ne bi trajao ovoliko. Ipak, zahvaljujući Apelacionom sudu, istina je izašla na vidjelo i ovom presudom se šalje jasna poruka, prvenstveno ka onim funkcionerima i pojedincima koji su svojim izjavama odobravali i podržavali ovakve i slične napade, izjavljujući kako se ništa nije desilo u Pljevljima, kao i prema onima koji su ovakve napade sprovodili, da neće proći nekažnjeno“, naglašava Pilav.

On očekuje i da će institucije preispitati postupanje pljevaljske policije tih dana, određenih službenika i načelnika.

“Nadam se da će se utvrditi istina o njihovom udjelu u zataškavanju i neprofesionalnom djelovanju u našem slučaju, o čemu se izjasnio i Savjet za građansku kontrolu rada policije i u izvještaju ukazao na mnoge bitne propuste u radu policije tokom dešavanja 2020. godine u Pljevljima”, zaključuje Emir Pilav.

Sudija Adamović dva puta je oslobađao Kneževića odgovornosti da je Pilave napao iz mržnje, čak je i zaključio da otac i sin nijesu napadnuti zato što su druge vjere i nacije, uz obrazloženje da nema dokaza.

Emir Pilav ranije je Pobjedi kazao da mu je drago što Apelacioni sud nakon druge ukidajuće presude predmet nije vratio sudiji Adamoviću, „jer je tokom cjelokupnog procesa kršio zakon i procedure, sudeći pristrasno“.

“Svakako, ono što je kuriozitet dvije istovjetne Adamovićeve presude, ipak je njegov pokušaj da dokaže kako moj otac i ja nije trebalo da budemo napolju tog dana kada su naši sugrađani slavili izbornu pobjedu svojih partija, jer, eto, mi nijesmo slavljenici”, podsjetio je ranije Pilav.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније