Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J. [ Portal RTCG ]

24. 04. 2024. 18:09 >> 07:26
Čitaj mi:

sudski savjet

Popović predsjednica Apelacionog suda

Na dvanaestoj sjednici Sudskog savjeta, Savjet je obavio intervju sa kandidatima prijavljenim na oglas za izbor predsjednika Apelacionog suda Crne Gore, Mirjanom Popović i Dijanom Radulović, sutkinjama ovog suda. Na osnovu utvrđene rang liste za predsjednika Apelacionog suda izabrana je Mirjana Popović.

Popović je danas, odgovarajući na pitanja, saopštila je da iza sebe ima 25 godina uspješne karijere, te da je sigurna da će uspješno odgovoriti na sve izazove.

Član Sudskog savjeta Dražen Medojević pitao je kandidatkinju šta ju je motivisalo da konkuriše za predsjednicu Apelacionog suda i na kojim segmentima bi tokom vođenja dala akcenat. 

Popovićeva je istakla da je 25 godina provela u sudnicama i da vjeruje da bi u slučaju izbora imala punu podršku kolega.

"Od 50 godina života 25 sam provela u sudnicama... Nikada nisam konkurisala ni na jedan oglas a da nisam procijenila da li tim izazovima mogu odgovoriti. Svjesna sam da ce izazovi i zadaci biti samo veći. Činjenica da sa 25 godina staža lakše bi mi bilo da obavljam funkciju sudije Apelacionog suda, ali uvijek sebi postavljam izazov. Motivacija je bila činjenica da napredujem u karijeri, ali i da doprinesem da Apelacioni sud odgovori izazovima", istakla je Popovićeva.

Kaže da se trudila da aktivnosti i mjere koje  je predvidjela budu u skladu sa Evropskim standardima.

"Vjerujem da bi u slučaju da budem izabrana, u ostvarivanju ciljeva imala podršku kolega koja će mi sigurno biti potrebna. Vjerujem da su ciljevi koje sam postavlila u planu i programu realni i ostvarljivi", saopštila je Popovićeva.

Medojević je pitao Popovićevu šta bi uradila za sprječavanje korupcije sudstva?

"Prvi korak koji smatram da treba da uradimo je da među sudijama i sutkinjama podignemo svijest šta predstavlja korupcija u sudstvu i koja je štetnost iste. Ukoliko postoji, podriva vladavinu prava i samu demokratiju. Definicija korupcije u sudstvu nije samo primanje mita. Prvi i najvažniji instrument u borbi protiv korupcije je transparentnost", kaže ona.

Prema njenim riječima, neke od mjera u borbi protiv korupcije su disciplinska i etnička odgovornost sudija, finansijska provjera sudija, kao i izuzeće sudija.

"Moramo da razmišljamo o izuzeću sudija i da se više bavi međunarodnim praksama u samom izuzeću sudija", kazala je ona.

Sanju Konatar zanimalo je kakvi su odnosi u kolektivu koji radi.

"Atmosfera u Apelacionom sudu je najljepša atmosfera u kojoj sam do sada radila. Rad u vijećima je veoma lak. Nikakav problem u komunikaciji sa kolegama nisam imala. Jedina poteškoća koju sam imala, ako tako moram nazvati, je da se naviknem na manji priliv predmeta", navela je ona.

Kaže da je održavanje sastanaka sa savjetnicima nephodno da bi se oni osjetili važnim.

"Tim sastancima  bi ih uvažili i dali da se čuje njihovo mišljenje", kaže Popovićeva.

Kaže da bi predložika bih da se u evidenciju kvaliteta rada sudija uvedu i procesna rješenja.

"Zbog čega sam dodala tu ideju? Čitala sam presude ESLJP i za njega postupak neće biti završen dok se ne odluči o svim zahtjevima", kaže ona.

Rade Ćetković pitao je da li izdvojeno mišljenje u Vijeću predstavlja pravo sudije?

"Izdvajanje mišljenja su pravo sudije i protiv njih nemam nista. Vode ka razvijanju pravne svijesti i pravne nauke", odgovorila je Popovićeva.

Smatra i da Sudsko vijeće ima pravo da odstupi od sudske prakse, ali je propisano pod kojim uslovima.

"Mora da da razloge zbog čega od te sudske prakse odstupa", kaže ona.

Na pitanje šta bi uradila u slučaju da dva vijeća Apelacionog  suda budu oprečnog mišljenja,  ona kaže da bi se obratili Vrhovnom sudu da u krajnjem odluči kako po tim predmetima treba postupati.

Miodrag Iličković pitao je da li se do sada susrijetala sa odlukama koje su po "Vašem mšljenju nepravične i sjećate li se nekog slučaja"?

"Odluka može biti zakonita a da nije pravična. Sama sam se sa tim srela", istakla je ona.

Predsjednika Sudskog savjeta Radoja Koraća zanimalo je šta bi, kad bi se nasli u ulozi predsjednice Apelacionog suda, "i uočite da ažurnost suda nije dobra, šta bi napravili i bi li preduzeli neku aktivnost kad bi se to događalo u sudovima niže instance"?

"Reagovala bih tako sto bih sazvala sjednicu sudija i pokrenula to pitanje. Ukoliko se radi o jednom sudiji, sa njim bih pojedinacno razgovarala oči u oči. Ukoliko bi imao opravdane razloge, vidjela bih da li ima ideju kako da se to prevaziđe. Organizovala bih sastanak sa predsjednikom Višeg suda. Predložila bih da se napravi tim koji ce pomoći kolegama u poboljšanju efikasnosti rada stepena suda", kazala je Popovićeva.

Radulović: Sudija mora sa radi po Ustavu i Zakonu.

Završeno je saslušanje i kandidatkinje Dijane Radulović.

Kao motiv za prijavu za mjesto predsjednika Apelacionog suda, Radulović je navela godine iskustva i znanje koje je stekla do sada.

Istakla je da je veliki izazov prijaviti se za predsjednika bilo kog suda, a posebno za predsjednika ovako važnog suda.

Navela je da su rezultati Apelacionog suda u prethodnom periodu bili jako dobri, te da to stanje treba očuvati i poboljšati.

"Moja vizija je da poboljšamo te rezultate onoliko koliko se mogu poboljšati. Insistirala bih na obukama jer predsjednik suda treba da radi na poboljšanju sudske prakse", navela je, između ostalog, ona.

Radulović je navela da sudija mora sa radi po Ustavu i Zakonu.

"Ako tako radimo nemamo nikakvih problema. Slika sudstva u javnosti mislim da nije onakva kakvom se predstavlja. Uloga predsjednika suda je da podigne nivo transparentnosti i time poboljša sliku stanja u društvu. Devijantnim ponašanjima nije mjesto u sudu. Ja bih kao predsjednik suda bila uvijek za provjeru da li postoje takve sudije. Za sve sto predsjednik suda moze da uradi, bih bila apsolutno za", kaže ona.

Radulović je kazala da ne poznaje nikog ko je bio koruptivan i ponovila da je slika sudstva bolja nego sto se predstavlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније