Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Mina ]

29. 04. 2024. 13:04 >> 13:04

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar

Realizovan trening za novinare u cilju suzbijanja mizoginog govora

Nevladine organizacije (NVO) LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni centar realizovale su tokom vikenda trening za novinare u cilju jačanje njihovih kapaciteta u domenu prepoznavanja, odgovora i aktivnog rada na suzbijanju mizoginog govora mržnje u Crnoj Gori.

Iz LGBT Forum Progresa saopštili su da je trening održan u Kolašinu i da je obuhvatio novinare koji rade na sjeveru države, ili tematski pokrivaju društvena, ekonomska i druga pitanja koja se tiču života građana na sjeveru.

Iz te NVO zahvalili su svim novinarima na učešću i doprinosu.

„Prvog dana predavanje je održao profesor prava i gostujući profesor na Univerzitetu u Getingenu i Univerzitetu u Pasau-u, u Njemačkoj, Jovan Kojičić“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je njegovo predavanje obuhvatilo teme normativne i rodne perspektive u crnogorskoj praksi i javnih politika u kontekstu krivično pravne materije.

„Učesnici su imali prilike da kroz predavanje sagledaju širi kontekst ljudskih prava i rodne ravnopravnosti, načine na koji bi različite politike trebalo da budu povezane i djeluju u sinergiji, kao i da razumiju ključne probleme koji proističu iz neadekvatne primjene zakonodavnog okvira u praksi“, kaže se u saopštenju.

Iz LGBT Forum Progresa rekli su da je, takođe, diskutovano o značaju uloge novinara kao korektivnog društvenog faktora.

Kako su naveli, drugog dana predavanje je održala saradnica u nastavi na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore u oblasti komunikacije i medija, Jovana Davidović.

Iz LGBT Forum Progresa kazali su da su kroz njeno predavanje obuhvaćene teme konstrukcije rodnih identiteta u medijskom diskursu i rodno odgovornog izvještavanja.

Oni su rekli da je, kroz interaktivan pristup, to predavanje omogućilo učesnicima da se upoznaju sa primjerima loše i dobre prakse u odnosu na rodno odgovorno izvještavanje.

„Kao i da razumiju šta leži u srži rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije, odnosno povežu sve negativne fenomene u crnogorskom društvu sa njihovim uzročnicima, koji leže u patrijarhatu, iz koga dalje proizilaze seksizam i mizoginija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ta aktivnost realizovana u okviru projekta „Ujedinjeno protiv mizoginog govora mržnje u crnogorskom javnom prostoru“, koji realizuju LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније