Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J./M.V.

08. 05. 2024. 14:28 >> 14:28

advokat asanović

Skaj dokaz ili ne zavisno od načina na koji je pribavljen

Advokat Nebojša Asanović kazao je da skaj komunikacija može biti dokaz ili ne u zavisnosti od toga na koji je način pribavljena.

"U vezi navedene presude Evropskog suda pravde bilo da se radi o encro-chatu ili skaj aplikaciji, jasno je da se krajna odluka na pitanje o tome da li isto može biti dokaz u postupku ili ne zavisi od svakog slučaja ili situacije ponaosob ili za sebe, pa postoje situacije kada mogu biti dokaz u postupku, a postoje očito i situacije kada ne mogu biti dokaz u postupku, a sve zavisno od toga kako i na koji način su pribavljeni i da li je tom prilikom povrijeđen zakon ili neko ljudsko pravo garantovano ustavom ili evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava", kazao je Asanović.

Aplikacija, kaže, ne može biti dokaz u našoj zemlji ako je sud zemlje u kojoj je pribavljena ne prihvata kao dokaz.

"Ako u istim situacijama sud države čiji je organ, policijski ili tužilački, pribavio neki dokaz na način koji je po stavu tog suda te države nezakonit i isti zbog toga ne može biti dokaz u postupku, neozbiljno je ili krajnje je neprihvatljivo i van svake logike da sada sud druge države, recimo u konkretnom slučaju naše države, prihvati kao dokaz u postupku nešto pa bilo to i te aplikacije, koji kao dokaz ne prihvata sud te države čiji organ je takav dokaz po odluci suda te države taj dokaz nezakonito pribavio. To bi značilo da mi ili naši sudovi trebaju da budu veće pape od samog pape i da prihvataju ono što ne prihvataju sudovi druge države, a to je da se naši sudovi u odluci pozivaju na dokaz iz druge države koji sudovi te države ne prihvataju kao dokaz jer je isti nezakonit. Mislim ako bi se to tako desilo da bi to bilo neispravno i čak štetno za pravni sistem naše države", kazao je Asanović u izjavi za medije.

Asanović je to kazao povodom različitih tumačenja u javnosti presude Evropskog suda pravde od 30. aprila 2024. godine.

Podsjećamo, iz Vrhovnog državnog tužilaštva saopštili su da je skaj komunikacija, kao zakonito pribavljen dokaz od strane francuskih vlasti, dostavljen putem međunarodne pravne pomoći, shodno nacionalnom zakonodavstvu Crne Gore je zakonit dokaz.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније