Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Gradski portal ]

08. 05. 2024. 19:37 >> 19:37
1

ŠUŠIĆ

"Konačno mišljenje za korišćenje SKY prepiske kao dokaza treba da da Vrhovni sud"

Vrhovno državno tužilaštvo tvrdi da je presuda Evropskog suda za korišćenje SKY prepiske kao dokaza obavezujuća samo za članice Evropske unije. Istovremeno, advokat, Mitar Šušić, smatra da konačno mišljenje treba da dâ Vrhovni sud, kako bi postojao jedinstveni stav.

Evropski sud pravde je zaključio da se kriptovane poruke sa aplikacije SKY, koje je presrela država u kojoj se ne vodi sudski postupak, ne mogu koristiti kao dokaz. Međutim, iz Vrhovnog državnog tužilaštva navode da je odluka suda obavezujuća samo za države članice Evropske unije.

"Navedenom presudom tumače odredbe Direktive 14/41 kojom se reguliše primjena Evropskog istražnog naloga, što znači da je presuda primjenjiva samo na države članice Evropske unije, samim tim ne i na Crnu Goru”, navodi se u saopštenju VDT.

Crna Gora je u obavezi da primjenjuje Evropsku konvenciju o međunarodnoj pravnoj pomoći, na osnovu koje su i pribavljeni dokazi koji se odnose na SKY ECC komunikaciju.

Šušić kaže da je neophodno da konačan stav o SKY prepisci kao dokazu da Vrhovni sud.

“Ova presuda se ne odnosi ni na šta konkretno u Crnoj Gori i nije primijenjiva. To je prosto presuda Evropskog suda, pravde koji ne rješava konkretne predmete već se bavi usaglašavanjem pravnih tekovina EU sa državama članicama”, smatra Šušić.

Mišljenja građana oko SKY aplikacije su podijeljenja.

“Mislim drugih izvora nemamo da dokažemo nešto”, ” Mislim da sve što se donese da treba da se poštuje jer ako mislimo da uđemo u EU”, “Ne treba”, “Treba”, neki su od komentara anketiranih sugrađana.

Dok iz VDT-a ostaju pri stavu da je SKY prepiska zakonit dokaz, Šušić pak smatra da ona ne može biti glavni dokaz.

“Smatram da se može koristiti kao dokaz, ali da se njoj ne može zasnivati osuđujuća presuda, već ta komunikacija mora biti pokrijepljena drugim materijalnim tragovima; zaplijenjenim telefonima, pronađenim tijelima”, navodi Šušić.

Vrhovno državno tužilaštvo ne osporava pravo branilaca da biraju strategiju za odbranu svojih klijenata, te će, u skladu sa zakonom, kako zaključuju u saopštenju, nastaviti da sva pravna pitanja rješavaju isključivo na institucionalnom nivou.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније