Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 11. 2014. 16:58 >> 16:58

INICIJATIVA PARAPLEGIČARA

Cetinje: Prilagoditi prilaze javnih institucija

Udruženje paraplegičara Cetinje i Udruženje lica sa tjelesnim invaliditetom Crne Gore proteklog vikenda na Cetinju, organizovali su suokrugli sto "Pristupačnost fizičke sredine za lica s invaliditetom“. Ova aktivnost je dio projekta "Moje pravo – pravo na slobodno kretanje“, koji je dio šireg programa "Ubrzajmo ljudska prava". Projekat je finansiran od strane Evropske unije, posredstvom Centra za građansko obrazovanje i Građanske inicijative.

Opšti cilj projekta je poboljšanje položaja osoba s invaliditetom u Prijestonici, a specifični unaprjeđenje zakonske regulative u cilju poboljšanja fizičke pristupačnosti objekata u javnoj upotrebi za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica s invaliditetom.

Kkao je saopšteno iz Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, okruglom stolu su prisustvovali predstavnici civilnog i javnog sektora, kao i predstavnici medija.

"Dat je pregled realizacije projekta i njegovih dostignuća. Predstavljen je Informator o (ne)prilagođenim objektima u Prijestonici i pokrenuta je incijijativa za donošenje Odluke o izradi Akcionog plana za prilagođavanje prioritetnih objekata u javnoj upotrebi za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica s invaliditetom u Prijestonici Cetinje", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Udruženja paraplegičara Cetinje Dejan Tmušić ć je predstavio Informator, prvi ove vrste u Prijestonici.

"U njemu je predstavljeno što je sve urađeno na prilagođavanju, ali i što je sve potrebno uraditi da se stanje popravi. Informator ukazuje da nepristupačnost okruženja utiče na to da osobe s invaliditetom nijesu vidljive u Prijestonici", kazao je Tmušić.

Istakao je i dobre primjere pristupačnosti, kao što je "Hotel Monte Rosa" na Ivanovim Koritima.

Koordinator programa Centra za građansko obrazovanje Petar Đukanović je istakao da Informator može poslužiti Prijestonici kao dobra polazna osnova za određivanje prioriteta u rješavanju pristupačnosti i da se iz njega jasno vidi da je mali broj prilagođenih objekata u Prijestonici.

Predsjednik Udruženja lica sa tjelesnim invaliditetom Crne Gore Andrija Marićević je upoznao prisutne sa inicijativom za donošenje Odluke o izradi Akcionog plana na prilagođavanju prioritetnih objekata u Prijestonici Cetinje. Naveo je zgradu Skupštine, u kojoj se nalazi veliki broj institucija, kao jedan od prioritetnih objekata za prilagođavanje. Takođe je najavio da će ovih dana navedena Inicijativa biti podnesena lokalnoj samoupravi.

Božidar Drecun, sekretar za socijalnu politiku i mlade, istakao je dobru saradnju lokalne samouprave sa te dvije organizacije i pružio podršku pokretanju navedene Inicijative.

Zamjenica gradonačelnika cCetinja, Njegosava Vujanović, istakla je spremnost lokalne samouprave da podrži aktivnosti te dvije organizacije, kako bi zajednički doprinijeli unaprjeđivanju pristupačnosti fizičke sredine za osobe s invaliditetom u Prijestonici.

Predstavnik Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Prijestonice, Petar Martinović, podržao je donošenje pomenutog Akcionog plana. Takođe je istakao da su ovom Sekratarijatu podnesena dva zahtjeva na osnovu Odluke o postavljanju, odnosno građenju i uklanjanju pristupnih rampi, kao i da će u narednom periodu početi realizacija ovih zahtjeva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније