Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 11. 2014. 19:06 >> 19:04

UDRUŽENJE KAPETANA

Konvencija o pomorcima prioritet

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore sa sjedištem u Kotoru smatra da je ratifikacija i primjena „Konvencija o radu pomoraca 2006" jedan o najvećih zadataka i prioriteta državnih organa, a posebno Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

U Udruženju ističu da je pomenuta konvencija, koja je stupila na snagu avgusta 2013.  jedna od najvažnijih donesenih u oblasti međunarodnog pomorskog radnog prava.

Za razliku od Crne Gore gotovo sve pomorske zemlje i one koje imaju pomorce, uključujući i Hrvatsku, Srbiju i BiH, su već ratifikovale i primijenile ove standarde.

"Međutim, moramo da naglasimo da je pravo svake članice i da ne ratifikuje ovu konvenciju, čime se čini izlišnim svako eventualno nastojanje pojedinaca da se država, koja to nije uradila, tuži. Takođe, smatramo da bi i pomorci morali da shvate da se za svoje interese najbolje mogi uzboriti sami oni, kroz jak i organizovan sindikat kao i razna udruženja", kaže član UO Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore Janko Milutin.

On ističe da je zbog poteškoća oko zaposlenja naših pomoraca  Konvencija o radu pomoraca ovih dana skrenula pažnju stručne i laičke javnosti.

"Pomorstvo je danas globalna industrija koja traži i globalna ili standardizovana pravila, propise...Tako, gotovo da je pravilo da pomorac sa pasošem i pomorskom knjižicom Crne Gore, radi na brodu jedne zemlje čiju zastavu brod vije, a da je brodovlasnik iz neke sasvim druge zemlje. Nadalje, taj brod, i naš pomorac na njemu, su podložni redovnim i uobičajenim inspekcijama u lukama zemalja u koje dolazi. Takođe je poznato da se preko 80 odsto pomorskih nesreća dešavaju zbog ljudskog faktora tj. da su uzročnici – pomorci", navodi se u saopštenju.

Ove činjenice, kao i još neke druge, su navele Međunarodnu organizaciju rada (MOR) da kroz Konvenciju o radu pomoraca 2006, uvedu standarde koji se odnose na pomorce tj. na zaštitu njihovih interesa.

"Ovi standardi se odnose na životne i radne uslove pomoraca na brodu, uslove zapošljavanje (ugovori, plate, vrijeme odmora), zaštita zdravlja i socijalno osiguranje na brodu, itd. Ono što je najnovije i najvažnije za nas, propisuju se standardi u prikupljanju i zapošljavanju pomoraca čime se po prvi put u istoriji pomorstva prepoznaje odgovornost države iz koje pomorac dolazi. Ratifikovanjem ove konvencije ne propisuju se razni porezi pomorcima", pjašnjavaju u Udruženju pomorskih kapetana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније