Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

02. 02. 2023. 13:00

Maske više nijesu obavezne u gradskom i međugradskom prevozu

Od 2. februara više nije obavezno nošenje maske u gradskom i međugradskom saobraćaju u Nemačkoj

Ljudi širom Njemačke ponovo mogu u autobuse i vozove bez maske. Poslije skoro tri godine otkako je proglašena pandemija korone, od danas više nije obavezno nošenje maske u gradskom i međugradskom saobraćaju. Paralelno s tom odlukom, taj propis će biti ukinut u preostalih devet pokrajina u kojima je ranije važio u regionalnom prevozu.

Nedavno su se i transportne kompanije izjasnile za ukidanje obaveze u lokalnom javnom prevozu. „Sa naše tačke gledišta, a s obzirom na pandemijsku situaciju, obaveza nošenja maske odavno nije bila neophodna“, rekao je portparol Udruženja njemačkih transportnih kompanija (VDV). „Pored toga, bilo je sve teže sprovesti tu mjeru kod putnika i objasniti im zašto ne moraju da nose masku u dupke punom avionu ili u rasprodatoj koncertnoj dvorani, ali moraju u autobusu i vozu na putu do aerodroma ili na koncert.“

Dojče ban se takođe založio za ukidanje

Čak se i Njemačka željeznica, Dojče ban, koja je inače prilično uzdržana u postavljanju javnih zahtjeva saveznoj vladi, prije nekoliko nedjelja izjasnila za brzo ukidanja maski u međugradskim vozovima. „Na taj način izbjegavamo problem s različitim pravilima u Njemačkoj i između različitih vidova transporta“, napisao je sredinom januara član odbora za međugradski saobraćaj Mihael Peterson na poslovnoj platformi LinkedIn.

Konačno, savezna vlada je odlučila da 2. februara ukine zahtjev za obaveznim nošenjem maske u prevozu na velike udaljenosti. Prvobitno je obaveza nošenja maske u brzim vozovima, ICE, IC, EC, kao i u međugradskim autobusima kao što je Flksbus, trebalo da ostane na snazi do početka aprila.

Regionalni transport je, s druge strane, stvar saveznih pokrajina. U još devet pokrajina su maske i dalje bile obavezne u autobusima i vozovima. Od četvrtka su se i one opredijelile za dobrovoljno nošenje maske. U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Hamburgu zahtjev za obaveznim nošenjem maske ukinut je u srijedu.

U sektoru zdravstva i njege još uvijek ostaju na snazi neka pravila o korona-virusu: širom zemlje, posjetioci bolnica, ustanova za njegu, ljekarskih i stomatoloških ordinacija moraju i dalje da nose medicinske ili FFP2 maske do 7. aprila, a takođe je potreban i negativan test za pristup klinikama i domovima za njegu.

Ministar kritikuje greške u borbi protiv korone

Međutim, savezni ministar zdravlja Karl Lauterbah savjetuje da se dobrovoljno i dalje nose maske. On istovremeno kritikuje greške u borbi protiv pandemije korone.

Na primjer, kaže, bilo je pogrešno fokusiranje na smanjenje kontakata, rekao je taj političar SPD-a na Drugom programu njemačke televizije (ZDF). Druge zemlje su značajno smanjile kontakte u kompanijama. „Mi smo pak umnogome smanjili kontakte kod djece, posebno u obdaništima i kod školske djece.“ To ne bi trebalo da se ponavlja, rekao je i dodao da tada na osnovu studija nije bilo jasno koliko su djeca zarazna. „Kasnije smo stvari uradili bolje“, rekao je Lauterbah, koji je ministar zdravlja od decembra 2021.

Djeca su redovno testirana, a škole su ostale otvorene. Druga pravila takođe su bila preuveličana. „Te drakonske mjere – zabrana izlaska, nošenje maski na otvorenom, zatvaranje dječijih igrališta napolju – to su bile stvari koje se danas više ne bi radile.“ Lauterbah je rekao da ni to nije bilo dobro obuhvaćeno studijama. U poređenju s drugim zemljama sa sličnom starosnom slikom stanovništva, Njemačka je dobro prošla kroz pandemiju, ocijenio je Lauterbah.

ss (ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније