Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

28. 05. 2023. 00:18

Zlatna palma Francuskinji Žustin Triet za film „Anatomija pada“

Dobitnici nagrada u Kanu

Zlatnu palmu na Filmskom 76. festivalu u Kanu osvojio je film „L' anatomie d'une chute" (Anatomija pada), napeta sudska drama o spisateljici optuženoj za ubistvo supruga. Par ima slijepog dječaka koji je navodno bio van kuće u vrijeme ubistva. Drama se ne fokusira previše na rasvetljavanje zločina već se bavi granicom između fikcije i stvarnosti i raspadom braka.

Režiserka je Francuskinja Žustin Triet, a film nosi snažna igra njemačke glumice Sandre Hiler široj publici poznata po ulozi u filmu „Toni Erdman". U ovom filmu ključnu ulogu ima border koli u ulozi Mesija - pas koji je dan ranije osvojio je nagradu Palm Dog.

Triet je tek treća žena koja je osvojila glavnu nagradu na Filmskom festivalu u Kanu. Nagradu joj je uručila holivudska legenda Džejn Fonda i tom prilikom se prisjetila kada je prvi put došla u Kan, 1963: „Tada nije bilo rediteljki koje su se takmičile i čak nam nije ni palo na pamet da to nije u redu. Daleko smo stigli. Po prvi put se takmičilo sedam rediteljki. To je istorijski."

Džejn Fonda i Žustin Triet

Nakon što se zahvalila glumcima i ostatku filmskog tima, režiserka Žustin Triet je kritikovala vladu predsjednika Emanuela Makrona zbog „šokantne represije i negiranja" protesta protiv reforme penzionog sistema: „Ova šemu vlasti postaje sve opuštenija u ispoljavanu svoje moći".

Takođe je kritikovala i kulturnu politiku: „Komercijalizacija kulture koju podržava ova neoliberalna vlada je u procesu narušavanja kulturne izuzetnosti Francuske, bez koje danas ne bih bila ovdje".

Velika nagrada žirija, druga najvažnija nagrada festivala, ove godine je dodjeljena kultnom britanskom reditelju Džonatanu Glejzeru za film na njemačkom „The Zone of Interest" (Zona interesovanja). U jednom od najšokantnijih filmova ovogdišnjeg takmičenja takođe glumi Sandra Hiler.

Režiseru Džonatanu Glejzeru nagradu je uručio Kventin Tarantino

Film pruža jedinstven i mučan pogled na privatni život nacističke porodice u koncentracionom logoru Aušvic. Prvi Glejzerov posle 10 godina nikada direktno ne prikazuje užase logora, već ih implicira uznemirujućim pozadinskim zvukovima i vizualnim detaljima. Hiler na zastrašujući način tumači suprugu nacističkog komandanta, srećno brinući o svom vrtu i hvaleći se da je „kraljica Aušvica".

Glejzer se zahvalio Martinu Ejmisu, britanskom romanopiscu čije je djelo delimično inspirisalo film, a koji je preminuo nedelju dana nakon premijere filma.

Treće mjesto i Nagrada žirija otišli su Aki Kaurismakiju za njegov sladak, mračan i vrlo finski film „Fallen Leaves" (Otpali listovi), koji je izazvao ovacije posjetioca festivala.

Najbolja režija: Tran Anh Hung

Nagrada za najbolju režiju pripala je Francuzu Tran Anh Hungu za film „La Passion de Dodin Bouffant" ( Strast Dodina Bufana) čiji je naziv i „The Pot-au-Feu" (Čorba). To je sjajna oda francuskoj kuhinji, film koji obožavaju mnogi međunarodni kritičari, ali koji se nije dopao mnogim lokalnim kritičarima. Reditelj se svojoj zvezdi Žulijet Binoš, rekavši da je „izuzetna u filmu".

Juđi Sakamoto je nagrađen za najbolji scenario za film „Monster" reditelja Hirokazua Koredea.

Režiser Hirkazu Kore Eda primio je nagradu za najbolji scenario filma Monster u ime Sakamotoa Juđija. Nagradu mu je uručio Džon Rajli

Najbolji glumac je Japaac Kođi Jakušo u filmu „Perfect Days" (Savršeni dani), koji se zahvalio svom njemačkom režiseru Vimu Vendersu što je svojom dirljivom pričom o tokijskom čistaču toaleta kompleksnom prošlošću stvorio jedan „divan lik.

Izbor za najbolju glumicu je iznenađenje - to je Turkinja Merve Dizdar u filmu „About Dry Grasses" (O suvim travama), najnoviji film prethodnog dobitnika Zlatne palme, Nuri Bilge Čejlana.

Merve Dizdar - najbolja glumica

Dizdar je rekla da tumači „nekoga ko se bori za svoj život i ko je prevazišo mnoge teškoće. Živim u dijelu zemlje koje mi je omogućilo da potpuno razumijem ko je žena koju igram".

D.Roščić (agencije)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније