Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ D. Garić ]

18. 02. 2022. 07:08   >>  07:09

HLADI VAZDUH I ČUVA LED

"Plava mrlja" spašava glečere

Oblast rashladne vode u sjevernom Atlantskom okeanu u blizini Islanda, nazvana „Plava mrlja“, vjerovatno je usporila otapanje glečera na ostrvu od 2011. i mogla bi nastaviti da sprečava gubitak leda do oko 2050. godine, saznanja su koja proizilaze iz novog istraživanja.

Porijeklo i uzrok plave mrlje, koja se nalazi južno od Islanda i Grenlanda, još se istražuje. Hladno područje bilo je najizraženije tokom zime 2015. godine, kada je temperatura površine mora bila oko 1,4 stepena Celzijusa hladnija od normalne.

Nova studija koristi klimatske modele i posmatranja na terenu kako bi pokazala da je mrlja hladne vode rashladila vazduh iznad Islanda dovoljno da uspori gubitak leda počevši od 2011. godine.

Model predviđa da će hladnija voda opstati u sjevernom Atlantiku, i da će značiti život za islandske glečere do otprilike 2050. godine.

S obzirom na to da se predviđa da će temperature vazduha porasti između 2050. i 2100. godine, očekuje se da u tom periodu takav trend dovede do ubrzanog topljenja.

Dok hladnija voda u sjevernom Atlantiku nudi privremeni predah za islandske glečere, autori procjenjuju da bi bez preduzimanja koraka za ublažavanje klimatskih promjena glečeri mogli da izgube trećinu svog sadašnjeg obima leda do 2100. i da potpuno nestanu do 2300.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније