Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Данијел Гарић, ТВЦГ

27. 09. 2022. 11:18 >> 11:45
2

PROJEKAT ZELENOG NVO SEKTORA

Cilj akcije "Ozelenimo Crnu Goru" sadnja 600.000 stabala godišnje

Ujedinjeni crnogorski ekološki građanski sektor pokrenuo je sveopštu inicijativu "Ozelenimo Crnu Goru", koja ima za cilj oporavljanje crnogorskih šuma od višedecenijske devastacije.

Ekolški pokret Ekopatriotizam, NVO Crnogorsko društvo ekologa, Mreža za promjene, KOD, a uz podršku NVO Green home, CZIP-a i drugih udruženja i brojnih građanskih aktivista, juče su krenuli u mobilisanje svih dobronamjernih i ekoloških osviještenih pojedinaca u borbi za spas crnogorskih šumskih ekosistema.

"Nakon duže pripreme, konačno počinjemo. Uskoro ćemo imati i akcioni plan i petogodišnju strategiju. Već naredne sedmice krećemo u prikupljanje sjemenskog materijala, ako vremenski uslovi dozvole. Svjedoci smo da godinama požari i nelegalna sječa devastiraju naše šume. Hektari su izgorjeli ove godine, a još se nisu oporavile šume koje su gorjele prije 10 i više godina. Zato smo odlučili da napravimo što širu koaliciju koja će izgraditi mehanizam zaštite naših šuma. Osim obnove devastiranih šuma, sadićemo i nove autohtone materijale i sjemena i vraćati ih u prirodu kako ne bismo mijenjali ekosisteme", rekao je novinar i građanski aktivista Vuk Vujisić, inicijator akcije.

Objasnio je da će zbog nepostojanja autohtonih vrsta u našim rasadnicima morati podignuti nove rasadnike, a potom taj genetski materijal vratiti u prirodu. Vujisić naglašava da je potrebno izvršiti sanitarnu sječu stabala koja su izgorjela, a materijal dobijen od sječe država bi mogla donirati ugroženim porodicama pred sezonu grijanja.

"Potrebno nam je što više ljudi, posebno najmlađi. Cilj nam je da svaki građanin Crne Gore godišnje dobije svoje stablo, da se posadi do 600 hiljada stabala godišnje", kazao je Vujisić.

Najavio je organizovanje edukativnih radionice za mlade, u cilju što većeg uključivanja osnovaca i srednjoškolaca i pojasnio da je u planu da se sa mjesta sa pregustom vegetacijom presađuje u opožarena područja.

"Prvi put u Crnoj Gori ćemo praćkama, dronovima i helikopterima bacati kuglice sadnog materijala iz vazduha tamo gdje je nejpotrebnije. Sve će to biti značajno u prevenciji erozije, klizišta i zaštite voda. Vrijeme je da ublažimo probleme i da pomognemo prirodi. Mnogi će reći da će se priroda sama obnoviti, ali ako nastavimo ovako da je uništavamo, ona nema tako brze mehanizme obnove", zaključio je Vujisić.

Grupa aktivista "Ozelenimo Crnu Goru" podijeljena je na više timova, koji imaju za cilj da mobilišu, edukuju, informišu javnost, istražuju teren, uzgajaju i sade novi materijal.
Zainteresovani građani se za rad u nekom od timova mogu prijaviti putem imejla novilist.me@gmail.com ili putem poruke na fejsbuk stranici "Ozelenimo Crnu Goru".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније