Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Данијел Гарић, ТВЦГ

06. 12. 2022. 13:12 >> 13:11

ZELENE POLITIKE SAMO DJELIMIČNO ISPUNjENE

Britanski univerziteti pali na ispitu

Većina univerziteta u Velikoj Britaniji nije uspjela da ispuni svoje ciljeve smanjenja ugljen-dioksida, iako su visokoškolske ustanove sa ostrva imale cilj da smanje emisije koje direktno kontrolišu institucije za 43 odsto između 2005. i 2021. godine.

Međutim, 59 odsto univerziteta nije ispunilo ovaj cilj, prema Agenciji za statistiku visokog obrazovanja. Ove podatke je koristila Univerzitetska liga "People and Planet" da rangira napore univerziteta da smanje ugljenik.

Ove godine, Univerzitet Kardif Metropolitan je prvi put bio na vrhu tabele lige sa smanjenjem emisija od 65 odsto u periodu od 15 godina.

Oksbridž bi mogao da bude na vrhu ostalih tabela, ali su napori ovog univerziteta, nakon uspjeha u prvih deset godina da se smanji karbonski otisak, u posljednje vrijeme neuspješni. Univerzitet u Oksfordu je pao za 16. mjesta na 40. poziciju, dok je Kembridž pao za dvije pozicije na 86. mjesto.

Univerziteti Rasel grupe pokazali su napredak, Univerzitet u Ekseteru i Univerzitetski koledž u Londonu nalaze se u prvih 10.

"Razočaravajuće je vidjeti da 59 odsto univerziteta u Velikoj Britaniji nije uspjelo da postigne cilj smanjenja ugljenika. Ovo znači da ubuduće moramo pratiti kako se ove ustanove ponašaju kratkoročno i reagovati na vrijeme, umjesto da vjerujemo u njihove dugoročne ciljeve, često sa nejasnim mjerama kojima žele postići nulte emisije", rekao je menadžer univerzitetske lige u "People and Planet" Džek Ruan.

Prestanak korišćenja fosilnih goriva ispoštovalo je 50 od 153 univerziteta, dok je zanemarljiv procenat potpuno isključio investicije u fosilna goriva.

Samo sedam odsto univerziteta se obavezalo da će direktno investirati u projekte obnovljivih izvora energije u zajednici ili u u kampusu. Samo tri odsto sektora se obavezalo da će prekinuti zapošljavanje u industriji fosilnih goriva i rudarstvu.

"Uprkos tome što je 100 britanskih univerziteta javno najavilo prestanak finansiranja industrije fosilnih goriva, samo njih 60 je ugradilo ovu obavezu u važeći dokument. Ovo je značajan pad sa 76 prošle godine", rekla je menadžerka kampanja za klimatsku pravdu u "People and Planet" Laura Kleson i zaključila da se moraju jače i češće kontrolisati preuzete obaveze institucija koje bi trebalo da budu lideri u zelenim politikama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније