Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ M.M.Lj. ]

25. 05. 2023. 22:33   >>  22:41

UOČI GLOBALNIH PREGOVORA

Recikliranje plastike nije rješenje

Globalna organizacija navodi da plastici nije mjesto u kružnoj ekonomiji i naglašava da je jedino pravo rješenje za okončanje plastičnog zagađenja masovno smanjenje proizvodnje plastike.

Recikliranje plastike može da je učini toksičnijom i ne bi se trebalo smatrati rješenjem za krizu zagađenja, upozorio je Grinpis prije posljednje runde pregovora o međunarodnom sporazumu o plastici.

„Plastika je nekompatibilna sa cirkularnom ekonomijom“, rekla je globalna ekološka mreža u izvještaju koji objedinjuje istraživanja koja pokazuju da je reciklirana plastika toksičnija od svojih prvobitnih sastojaka.

Izveštaj, tempiran da se poklopi sa početkom novih pregovora o potencijalnom globalnom sporazumu o plastici, otkriva da razlaganje plastike raspršuje mikroplastično zagađenje u životnu sredinu.

Predstavnici 173 zemlje prošle godine su se usaglasili da razviju pravno obavezujući sporazum koji pokriva „pun životni ciklus“ plastike od proizvodnje do odlaganja, o čemu će se pregovarati u naredne dvije godine.

Sljedeće sedmice treba da se sastanu u Parizu, na razgovorima koji su već kritikovani zbog isključivanja zajednica u zemljama u razvoju koje su oštećene odlaganjem i spaljivanjem plastičnog otpada.

“Bez tih glasova, strah je da će pregovore pokolebati korporativni interesi. Industrija plastike, uključujući kompanije za fosilna goriva, petrohemiju i robu široke potrošnje, nastavlja da izlaže recikliranje plastike kao rješenje za krizu zagađenja plastikom, a to je veoma opasno“, rekao je Grejem Forbs, koji vodi globalnu kampanju za plastiku “Greenpeace USA”.

On naglašava da se toksičnost plastike zapravo povećava sa recikliranjem.

“Plastici nije mjesto u kružnoj ekonomiji i jasno je da je jedino pravo rješenje za okončanje plastičnog zagađenja masovno smanjenje proizvodnje plastike”, naglasio je.

Od 1950-ih godina je proizvedeno oko osam milijardi tona plastike. Izvještaj Greenpeace-a dokazuje da do sada reciklirana plastika ima veće koncentracije toksičnih hemikalija, povećavajući njihovu potencijalnu štetu za ljude., zdravlje životinja i životne sredine.

“Reciklirana plastika, često sadrži veće nivoe hemikalija, kao što su toksični usporivači plamena, benzen i drugi kancerogeni zagađivači životne sredine. Plastika truje cirkularnu ekonomiju i naša tijela, i zagađuje vazduh, vodu i hranu. Ne bi trebalo da recikliramo plastiku koja sadrži toksične hemikalije. Prava rješenja za krizu plastike zahtijevaće globalnu kontrolu hemikalija u plastici i značajno smanjenje proizvodnje plastike”, navodi se u izvještaju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније