Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

K. J. [ Mina ]

30. 05. 2023. 15:05   >>  15:06

ANA NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ

Potrebna pomoć mladih da se država sačuva i poboljša

Crnoj Gori treba pomoć mladih kako bi država bila sačuvana i poboljšana za sljedeće generacije, kazala je ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Ona je to rekla na događaju „Mentalna ekologija“, koji je organizovao Generalni sekretarijat Vlade uz podršku Ministarstva prosvjete, a u okviru obilježavanja Mjeseca Evrope.

Novaković Đurović je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma, sa vizuelnom umjetnicom Milenom Živković, profesoricom književnosti Nadom Martinović i teoretičarkom umjetnosti Teodorom Trivundžom, danas razgovarala sa podgoričkim osnovcima o važnosti zaštite životne sredine.

Navodi se da su učestvovali učenici osnovnih škola „Sutjeska“, „Savo Pejanović“ i „Milorad Musa Burzan“.

Novaković Đurović je kazala da pripadnici mlađe generacije imaju sreću što žive u ovako lijepoj državi.

Ona je dodala da očekuje da će te generacije ostvariti san da žive u čistoj, očuvanoj i zelenoj Crnoj Gori.

„Vi ste generacije koje će pokazati i dokazati da Crna Gora može biti i ostati zelena. Kada resurse jednom uništimo ne možemo ih više povratiti, zato je važno da čuvamo čist vazduh, bistre rijeke, da ne bacamo otpad i da čuvamo prostor u kome živimo“, poručila je Novaković Đurović.

Kreatorka programa „Mentalna ekologija“, vizuelna umjetnica Milena Živković kazala je da sav vanjski ekološko-umjetnički aktivizam počinje prvo u svijesti pojedinca.

„Kroz praktične primjere i navođenje kroz proces kojim kreativno-edukativni kurs Disciplina mašte dolazi do radova, promjena i akcija – čitav projekat Mentalna ekologija nastoji da znanje o ekologiji napokon učini upotrebljivim. Umjetnost i kultura su na tom putu ekologije neodvojive“, poručila je Živković.

Ona je kazala da je zadatak umjetnika da prenese ideje na pravi način kako bi se one sprovele u djelo, i u tome su umjetnost i ekologija neodvojive.

„Ovaj projekat je igra u kojoj je važno kako se pojedinac osjeća, u kakvim je odnosima sa prijateljima. Što se bolje osjećate, to proizvodi bolju ekološku svijest“, rekla je Živković.

Ona je održala predavanje i radionicu o primjeni ekologije u svakodnevnom životu kroz nenametljivo korišćenje mnogobrojnih umjetničkih praksi.

Živković je istakla da je cilj projekta da osvijesti moć mikro-akcija i bitnost pomjeranja ka ekološkom kursu kretanja svakog pojedinca.

Iz Ministarstva su kazali da su osnovci kroz kreativan rad unaprijedili znanja o značaju zaštite prirode, a pokazali su interesovanje za kreativnu vježbu „Sinesteziju“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније