Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

K. J.

29. 06. 2023. 15:31 >> 19:37
1

PORAŽAVAJUĆA SAZNANjA O RECIKLAŽI

Milić: Deponija loše obavljala posao o čemu svjedoče i podaci

Koliko je lokalna vlast Podgorice u prehodnom periodu loše obavljala poslove iz svoje nadležnosti pokazuju katastrofalni rezultati gradskog preduzeća "Deponija" koji pokazuju da su preradili samo dva odsto otpada u prošloj godini, rekao je dbornik NSD u skupštini Glavnog grada Goran Milić.

On je komentarisao prilog TVCG objavljen juče, kojim je objelodanjeno da je od gotovo 80 tona komunalnog otpada, Glavni grad u prošloj godini reciklirao svega dva odsto. I dok je taj podatak za mnoge poražavajući, iz gradske Deponije odgovaraju da tolika količina smeća ne može proći kroz reciklažni centar, te da su imali rekordnu godinu.

“Dok u zemljama EU otpad predstavlja resurs i kvalitetnom reciklažom stvara nove sirovine, kod nas je to ogromni problem. Informacija da Deponije d.o.o. prerađuje samo 2 odsto komunalnog otpada je u svakom smislu katastrofalna iz više razloga”, naveo je Milić.

Kako je kazao, Podgorica je formiranjem preduzeća Deponija d.o.o trebalo da uđe u ozbiljnu realizaciju projekata kružne ekonomije i samim tim organizuje preradu i reciklažu otpada što u suštini u tom preduzeću i ne postoji.

“Prerada otpada promoviše konkurentnost, inovacije, štiti životnu sredinu, ali i istovremeno doprinosi ekonomskom rastu budžeta Glavnog grada i održivosti radnih mjesta zaposlenih u tom preduzeću. Podatak da u EU pojedine države recikliraju i do 70 odsto otpada, a da neke čak i uvoze otpad za preradu, dovoljno kazuje koliko je kod nas ta oblast zanemarena.”, navodi Milić.

Podaci da su odrećene materije iz otpada reciklabilne i preko 50 odsto, dodaje on, kao što su metali i plastika , uz podatak da je staklo reciklabilno 100 odsto, kartonaža do 70 odsto , “dovoljno pokazuje koliki su realni gubici gradskog preduzeća u prethodnom periodu”.

“ Drugi efekat lošeg upravljanja otpadom je pitanje očuvanja životne sredine. Spaljivanjem plastičnog, papirnog, kartonažnog otpada , kao i polovnih guma izuzetno povećava emisije ugljen-dioksida , što naši sugrađani često i osjećaju. Na kraju se vraćam na osnovno pitanje, da li je u preuzeću Deponija d.o.o. stvarno prerađeno samo 2% otpada ili se u tom preduzeću prikazuju nerelevantni podaci, što je naravno pitanje za novo rukovodstvo i nadležne organe”, kazao je Milić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније