Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

[ R.B. ]

30. 07. 2023. 12:31 >> 12:33

LAKUŠIĆ PORUČIO

"Zaključati" sve aktivnosti u koritu Morače

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda, Zoran Lakušić, poručio je da se mora staviti tačka na uništavanje rijeke Morače i vodoizvorišta Bolje Sestre. Nadležne je pozvao da preduzmu hitne mjere kako bi uklonili mehnizaciju i separacije i u cjelosti "zaključali" sve aktivnosti u koritu rijeke.

Pojedine firme, ističe Lakušić, i dalje rade po svom i da ne očekuju da će se stvari promijeniti i da će eksploatacija šljunka prestati.

"Pod izgovorom regulacije poslednjih petnaest godina iz rijeke Morače šljunak nijesu nosile bujice, već bageri u mutnim poslovima kroz koje se pojedinci i građevinske kompanije bogatili, a društvu se, pored nemjerljive ekološke, nanijela i više milionska ekonomska šteta", napisao je na Fejsbuku.

Iza ove ekološke katastrofe, Lakušić navodi da stoje interesi privilegovanih krugova koji su, kako kaže, eksploatišući nemilice prirodno bogatstvo, dobra od opšteg interesa, zaradili milione.

"A državi i lokalnim samoupravama ostale su mrvice. Još 2014. na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, svi članovi su se složili da je ukupna oblast koncesija neuređena i da su štete po budžet države veće od 10 miliona eura. U posljednjoj godini legalne eksploatacije šljunka i pijeska – 2016, po osnovu koncesione naknade prihod države bio je svega 25.217 eura i 76 centi", piše on.

Dodaje da pojedinci nastavljaju sa svojim nelegalnim aktivnostima, dok na drugoj strani Vlada i Regionalni vodovod zbog ovakvih aktivnosti moraju da izdvajaju milone evra za proširenje i sanaciju vodoizvorišta Bolje Sestre.

"I pored preduzetih mjera i hrabre i beskompromisne akcije premijera Dritana Abazovića i Vlade u cjelini u oblasti spriječavanja nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka u koritu rijeke Morače, sprovođenjem moratorijuma i na taj način zaustavili devastaciju vodoizvorišta Bolje Sestre, pojedinci su se odvažili da nastave nelegalno vađenje šljunka i pijeska. Zabranom eksploatacije šljunka i pijeska stanje je poboljšano i počelo je oporavljanje izvorišta Bolje Sestre, ali bageri i dalje vade šljunak i pijesak zbog čega se kraj divljanju nelegalnih eksploatatora ne nazire. Sve dok se ne ukloni mehanizacija i separacije iz Druge zone sanitarne zaštite, u kojoj je zabranjena bilo kakava privredna aktivnost i deponovanje materijala", piše Lakušić.

Kada je u pitanju zaštita životne sredine i vodnih resursa, ocjenjuje da je od nesumnjivog značaja je zaštita izvorišta Bolje Sestre, koje se od 2017. godine nalazi na UNESCO-ovoj mapi 150 najznačajnijih izvora karsta.

"Ako čega imamo u Crnoj Gori imamo kamenja i pijeska, pa je više nego nesavjesno da aktivnosti na nelegalnoj eksploataciji pijeska u koritu rijeke Morače ugrožavaju snabdijevanje vodom za piće opštine na crnogorskom primorju. Na taj način ugrožavamo našu najznačajniju privrednu djelatnost i oko 25% BDP. Rijeka Morača sa svojim koritom je ekosistem kojem je za prirodno i normalno funkcionisanje najbolje da je čovjek potpuno ostavi na miru, da funkcioniše zdravo, kako je hiljadama godina dok nismo odlučili da joj se umiješamo u 'posao'", ističe Lakušić.

Zaključuje da je potrebna i odgovarajuća aktivnost tužilaštva i sudskih organa u vidu pokretanja postupaka, koji se moraju završiti – sudskim presudama i zaplenom imovine.

"Regionalni vodovod je i do sada bio posvećen konceptu institucionalnog partnerstva da se sanacija korita rijeke Morače na cjelovit način uz učešće struke riješi, kako bi sačuvali naše izvorište Bolje Sestre", poručuje Lakušić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније