Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

К.Ј.

20. 09. 2023. 10:44 >> 13:43
2

CANOVIĆ

Država i naučnici da predlože rješenje za spas Plavskog jezera

Plavsko jezero pod hitno mora da se sačuva od nestajanja, to je biser prirode, pa očekujemo da državni organi urgentno riješe taj problem, a naučnici da daju stručna mišljenja i ideje kako bi se po tom pitanju nešto uradilo, poručio je predsjednik Opštine Plav Nihad Canović. Ovo je kazao na konferenciji "Zaštita prirodne i životne sredine, stanje, značaj i perspektive" koja se povodom tridesetdvodišnjice od proglašenja Crne Gore ekološkom državom održava u Plavu.

Kaže da NP Prokletije nije dobio svoju priliku i da je nepravedno zapostavljen.

"Nadam se da će svi više voditi računa o valorizaciji ovog prorirodnog resursa, jer neki predjeli će biti ugroženi ili su već ugroženi, pa će nam biti značajno da čujemo stručna mišljenja", upozorio je Canović.

Sjever naše države je, ocjenjuje on "crna tačka ekologije i upravljanje otpadom nam je veliki problem".

"Plav i Gusinje su nam bogati izvorima i vodama i zato se ovaj problem mora riješiti, i to ne sumnjivim tehnologima već na način iza koga će stati država", istakao je Canović.

I ministarka ekologije Ana Novaković Đurović saglasna je da su otpadne vode i odlaganje otpada veliki problem.

"Najveći problem je upravljenje otpadom ali mislim da se najviše aktivnosti u Crnoj Gori u poslednje vrijeme odnosilo upravo na taj problem. Nadam se u da će novo zakonsko rješenje, kada se usvoji u Skupštini, trajno promijeniti na bolje ekološku sliku Crne Gore", kazala je Novaković Đurović.

Uvjerena je u potencijale koje ima naša zemlja koja je bogata prirodnim ljepotama.

"Bez naučnih pokazatelja nema ni održivog razvoja pa nam je ova ,konferencija važna jer se globalno suočavamo sa izazovima zaštite životne sredine", rekla je ministarka ekologije.

Navodi da je uspješno pristupljeno zaustavljanju devastacije rijeke Morače i da za to dosta svi dugujemo ekološkom aktivisti Vuku Vujisiću.

Agenciji za zaštitu životne sredine čestitala je petnaesti rođendan rekavši da je ovo borba koju zajedno moramo voditi.

Vujisić je kazao da je naša država jedna od najbogatijih na svijetu, ali da krupni kapital nažalost ne poznaje održivi razvoj.

"Crna Gora ima priliku da kao mali sistem da pokaže ostatku svijeta kako treba da se radi, i već su mnogi problemi počeli da se rješavaju. Kad se svi ujedinimo pobjede su moguće ali nam treba i pomoć nauke", kazao je Vujisić.

Pozvao je naučnike da ne izdaju životnu sredinu i etičke kodekse zarad krupnog kapitala.

"Krenuli smo sa sanacijom obale Morače ali kad imate podršku institucija onda se borba isplati i uspješan je kraj. Živjela ekološka i evropska Crna Gora" poručio je Vujisić.

Da je sloga bitna u ovakvim borbama smatra i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić.

"Zajedno smo se izborili sa ilegalnom eksploatacijom šljunka i krivolova na Skadarskom jezeru i realizovali smo veliki broj crnih ekoloskih tačaka.." naveo je Gazdić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније