Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

A.M. [ Portal RTCG ]

21. 03. 2024. 14:01 >> 14:28
2
Čitaj mi:

AKO NE OTKLONE NEDOSTATKE

Ponudiće sporazumni raskid ugovora kompaniji Tara Resources

Pitanje raskida ugovora sa kompanijom "Brskovo Mine" danas se našlo pred ministrima u Vladi Crne Gore. Ministar rudarstva i energetike Saša Mujović kazao je nakon sjednice Vlade da je jasno da je za obje strane najbolji sporazumni raskid ugovora, koji će ponuditi kompaniji ukoliko u roku od 60 dana ne otklone sve nedostatke.

 

Saša Mujović je kazao da su se ponovo bavili pitanjem Rudnika Brskovo u Mojkovcu.

"Polako ali sigurno Rudnik Brskovo postaje simbol našeg doba. U ovom procesu nalazimo se između čekića i nakovnja. Sa jedne strane imamo velike prijetnje za zdravlje građana Crne Gore. Pokretanje rudnika znači imati posla sa živom i sa radioaktivnim elementima koje utiču na zdravlje. Sa druge strane imamo potrebu da osnažimo strane investicije. Da im pokažemo da su dobrodošli. Do nas je da obezbijedimo poštovanje prava, i sigurnost investicija, i oni koji su povinuju su više nego dobrodošli", kazao je Saša Mujović.

Kaže da su dobili pravno tumačenje. 

"Mogu reći sa ovog stanovišta da je MIlojko Spajić bio u pravu kada je zahtijevao takvo pravno tumačenje, i da bi naša pozicija bila klimava jer je sudska praksa neumoljiva. Da smo jednostrano raskinuli ugovor, mogli bi doći u situaciju da mi plaćamo milione", naveo je Mujović.

Kaže da su došli predloga da će kompaniji Tara Resources ponuditi sporazumno  raskidanje ugovora ukoliko za 60 dana ne otkloni sve nepravilnosti u vezi sa Studijom izvodljivosti.

"Dajemo im dodatnih 60 dana da otklone sve nepravilnosti. Spremni smo da vratimo bankarsku garanciju ovoj kompaniji, i tu bi se zaustavili. U roku od 60 dana mi ovu priču moramo završiti. Dajemo im rok da isprave nedostatke. Vidjećemo kakav će biti njihov odgovor", istakao je Mujović.

Kako je juče prenio Portal RTCG, u mišljenju advokatske kuće navodi se da je koncesionar prekšio ugovor, čega su, kako se navodi u mišljenju i sami bili svjesni, pa su korigovali Studiju 2019. i direktno obrađivačkom timu Detaljnog prostornog plana (DPP) predali Studiju 2022, što takođe nije bilo usklađeno sa Ugovorom, i nije otklonilo sve nedostatke.

Posebno je problematizovano prisustvo teških metala na koncesionom području, neusaglašenost sa Zaknom o upravljanju otpadom, sa pozitivnim propisima Crne Gore, površnost i neadekvatnost mjera sigurnosti po tehnološkim fazama i mjere zaštite radne i životne sredine.

Sporno je i izmještanje korita rijeke Rudnice kao i nedostatnost podataka o biodiverzitetu na osnovu čega bi se donijeli zaključci u vezi sa mjerama zaštite.

Po našim informacijama, koncesionar ima 60 dana da otkloni sve nedostatke, nakon čega se i formalno stiču uslovi za raskid ugovora.

Podsjetimo, nakon što je Međuresorna komisija, koja se u proteklom periodu bavila pitanjem rudnika Brskovo, usvojila zaključke kojima se predlaže raskid ugovora sa švajcarskom kompanijom Tara resources, premijer Milojko Spajić zatražio na sjednici Vlade 1. marta da se pribavi dodatno pravno stručno mišljenje.

Ministar rudarstva i energetike Saša Mujović ranije je istakao da "ako je cijena otvaranja Rudnika Brskovo degradacija zdravlja, apsolutno sam protiv".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније