Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 05. 2013. 17:22 >> 17:22

STOP RASTU PDV-A

LP: Oporezujte luksuz

Liberalna partija pozvala je donosioce odluka da preduzmu sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se izbjeglo najavljeno povećanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV). Iz te partije je saopšteno da se takvo rješenje nije dobro pokazalo u državama regiona.



Član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Liberalne partije Jovan Rabrenović kazao je da je povećanje stope PDV-a u državama regiona dovelo do smanjenja očekivanih dodatnih prihoda od naplate novog poreza.

On je ocijenio da je realno očekivati da će talas poskupljenja krajnje negativno uticati na građane kao finalne potrošače, što će rezultirati padom njihove kupovne moći.

Liberali zato umjesto povećanja stope predlažu da se poboljša nivo naplate PDV-a od poreskih obveznika, koji svjesno kršeći zakon izbjegavaju obavezu njegovog plaćanja.

„Akcenat se prije svega mora dati na inteziviranju frekvencija kontrole izdavanja PDV računa, jer je više nego evidentno da je taj procenat naplate u stagnaciji ili padu, umjesto da iz dana u dan raste i doprinosi popunjavanju budžeta“, smatra Rabrenović.

Liberali su predložili i povećanje poreske stope na luksuzna dobra, za koja se do sada plaćala umanjena poreska stopa od sedam odsto, kao što su nautičke usluge. Oni smatraju i da bi neizostavno trebalo oporezovati igre na sreću, koje su do sada bile izuzete iz obaveze plaćanja.

„Ukoliko, mimo realnih argumenata, dođe do povećanja stope PDV-a, predlažemo da se unaprijed određen procenat prihoda ostvarenih od povećanja usmjeri za otvaranje novih radnih mjesta za zapošljavanje mladih ljudi za čijim zanimanjima postoji potreba na crnogorskom tržišu, kao i za osobe sa hendikepom, koje do sada nijesu imale adekvatan položaj u sistemu zapošljavanja“, kazao je Rabrenović.

On smatra i da javnost samo sa jasno i unaprijed definisanim i realnim razlozima može prihvatiti povećanje stope PDV-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније