Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

18. 05. 2017. 16:10 >> 15:43

CBCG I SB

Fokus na razvoj malih i srednjih preduzeća

Ekonomsku politiku treba kreirati tako da oslobodi ogromne potencijale rasta kojima raspolaže Crna Gora i fokusirati se na razvoj mikro, malog i srednjeg biznisa, ocijenili su predstavnici Centralne (CBCG) i Svjetske banke (SB).

Guverner CBCG, Radoje Žugić, sastao se danas sa potpredsjednikom SB za Evropu i Centralnu Aziju, Silirom Mulerom (Cyril Muller), kojeg je upoznao sa osnovnim ekonomskim indikatorima i stanjem u finansijskom sektoru, kao i planovima i aktivnostima CBCG koji se odnose na dalje snaženje finansijske stabilnosti.

Muler, koji prvi put boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, kazao je da je zadovoljan saradnjom sa CBCG i pohvalio napredak koji je ostvaren na planu uspostavljanja i održavanja stabilnosti finansijskog sistema.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz CBCG, razmijenili stavove i po pitanju budućeg ekonomskog razvoja Crne Gore i saglasili se u ocjeni da ekonomsku politiku treba kreirati na način da oslobodi ogromne potencijale rasta kojima raspolaže zemlja.

"Takođe se treba fokusirati, pored ostalog, na razvoj mikro, malog i srednjeg biznisa, koji će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta, unaprijeđenju kvaliteta života građana i, posljedično, izdašnijim budžetskih prihodima", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti ugovaranja programa budžetske podrške za Crnu Goru, te aktivnostima i mjerama koje je potrebno realizovati u pravcu konkretizacije aranžmana.

Žugić je rekao da će CBCG, u dogovorenim rokovima, realizovati sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, koje se prvenstveno odnose na dalje snaženje regulatornog okvira, procjenu kvaliteta aktive, uvođenje evropskih standarda i implementaciju najboljih praksi, te da će, na taj način, dati puni doprinos postizanju dogovora o programu budžetske podrške.

Muler je rekao da su aktivnosti CBCG na planu usklađivanja domaće regulative sa EU direktivama itekako značajne i pozdravio snažno smanjenje učešća nekvalitetnih kredita u ukupnoj aktivi crnogorskih banaka, zabilježeno u posljednjim godinama.

"Fiskalna stabilnost, sa jedne strane, i snažan i otporan finansijski sektor, sa druge, ključni su elementi za izgradnju i jačanje povjerenja u kreditnu sposobnost zemlje, kao i za uvođenje komponente predvidljivosti, što, dalje, daje snažan podsticaj ubrzanju ekonomskog rasta", zaključio je Muler.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније