Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

07. 09. 2017. 13:49 >> 13:20

SINDIKAT PORT OF ADRIA

Novi vlasnik grubo izigrao zaposlene

Novi vlasnik Port of Adria grubo je izigrao zaposlene i oštetio državu, jer u prve tri godine nije ispoštovao kolektivni ugovor, koji je bio sastavni dio kupoprodajnog, ocijenjeno je iz Sindikalne organizacije zaposlenih u barskoj kompaniji.

Predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih Port of Adria, Luka Klisić, kazao je da je novi vlasnik počeo da dijeli otkaze tražeći rupe u domaćem zakonodavstvu i pravosuđu.

"Kako je moguće da kolektivni ugovor ne važi po stavu Vrhovnog suda, a da kupoprodajni ugovor i dalje važi? Tražimo od Vlade objašnjenje, kako su zaposleni ostali bez prava koja im je država garantovala prilikom privatizacije", navodi se u saopštenju.

Klisić je kazao da turski vlasnik od crnogorske Vlade dobija pohvale kao dobar investitor.

"Da li mi građani možemo da platimo 11 od 13 računa, pošto za stranog investitora važi da je dobar, jer je ispoštovao 11 od 13 miliona investicija", pitao je Klisić.

Novi kolektivni ugovor, kako je dodao, odbijaju da potpišu još od decembra prošle godine, a ne žele o tome ni da pregovaraju sa sindikatima.

"Država očigledno odobrava sve akcije stranom investitoru, ne pokušava da zaštiti zaposlene, a valjda je svima jasno da bez kolektivnog ugovora otkaz visi nad glavom svakog zaposlenog mjesec prije ili kasnije", rekao je Klisić.

Prema njegovim riječima, premijer Duško Marković hvali kompaniju Port of Adria da dobro i uspješno posluje. Klisić je pitao zbog čega je onda prije desetak dana na nezakonit način uprava kompanije uručila 19 ultimatuma i oslobodila se 19 zaposlenih u prvom talasu otpuštanja.

"Njihovo objašnjenje je da se nalaze u restrukturiranju i smanjenom obimu rada. Naše kolege, njih 18, je na kraju 'dobrovoljno' napustilo kompaniju, samo jedan je odbio ultimatum i dobio je otkaz kao tehnološki višak. Pitamo se da li dobro posluju samo kada sa premijerom razgovaraju, a lošim poslovanjem pravdaju uručivanje otkaza", kazao je Klisić.

On je pitao koji je bio kriterijum vlasnika pa su se na listi otpuštenih našli doktori nauka, ljudi koji su završili državne fakultete i koji imaju ogromno iskustvo u lučkim poslovima, a uporedo se primaju srednjoškolci, bivši trgovci, konobari i kontrolori.

"Pitamo i građane Crne Gore, kako je to dobar investitor kada planira da na kraju zaposli 270 radnika, a kompaniju je preuzeo sa 570 zaposlenih i razrađenim poslovima nad kojima ima monopol", dodao je Klisić.

On je pitao premijera koje je to 'ranije izazove' svojim angažmanom pomogao da se prevaziđu i na koji način, i da li ga uopšte zanimaju 'izazovi' koje imaju zaposleni radnici u Port of Adria.

"Samo iz stambenog fonda, turski vlasnici su na poklon dobili više od četiri miliona EUR, opraštanjem koncesionih naknada u prve tri godine oko tri miliona EUR, što znači da su našim parama kupili skoro cijeli kontejnerski kran. Voljeli bismo da nam pismeno dostave iz Vlade kako je ispunjen plan investicija, kako je socijalni program realizovan u skladu sa kolektivnim ugovorom i da vidimo ko stoji sa potpisom iza tih tvrdnji", precizirao je Klisić.

On je kazao da su se obraćali ministrima saobraćaja i pravde, ali da nikada nijesu dobili odgovor od njih.

"Ovo je krajnji čas da premijer primi delegaciju sindikata iz Port of Adria i konačno čuje i drugu stranu, jer se iz cjelokupnog dosadašnjeg ponašanja ne može zaključiti ništa drugo nego to da Vlada ne zastupa svoje građane, već je samo zaštitnik stranih investitora", zaključio je Klisić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније