Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

05. 04. 2019. 06:30 >> 06:31

PROŠLE GODINE

Ukupna dobit pet trgovačkih lanaca 10 miliona €

U pet najvećih trgovačkih lanaca, Voliju, HD Lakoviću, Merkatoru CG (Idea marketi), Domaćoj trgovini (Aroma marketi i Konto diskonti) i Franci na kraju prošle godine radilo je 6.067 radnika, sa prosječnom neto zaradom od 364 eura, prenosi portal Bankar.me.

 

Kako piše Pobjeda, ukupan prihod tih pet trgovačkih lanaca iznosio je 633,7 miliona eura, a ukupna dobit je deset miliona eura.

Najveću prosječnu neto zaradu od 425 eura prošle godine primali su radnici zaposleni u firmi Domaća trgovina, a potom u Voliju 409 eura, dok su najniže prosječne plate u Franca marketima 279 eura.

Kada se posmatra prosječna zarada na zbirnom nivou za ovih pet trgovačkih lanaca, ona je u padu u 2018. u odnosu na 2017. godinu. To je rezultat nižih zarada u Aroma i Konto marketima za 14 odsto, dok je pad neto plata zabilježen i kod lanca HD Laković od 4,86 odsto.

Najveći poslodavac među trgovačkim lancima je Voli sa 2.069 zaposlenih, dok je najveći rast broja zaposlenih u toku prethodne godine zabilježila Domaća trgovina, a pad broja zaposlenih zabilježen je samo u Idea marketima. Zbirno, u ovih pet trgovačkih lanaca broj novozaposlenih (ili novoprijavljenih) radnika je lani povećan za 485 novih osoba.

Ukupan prihod ovih pet trgovačkih lanaca za prošlu godinu iznosio je skoro 634 miliona eura, a ukupna dobit je 9,99 miliona eura.

Pet najvećih trgovačkih lanaca kumulativno je u 2018. raslo s prometom za 5,78 odsto. Rekorder po prihodima je Voli sa 228 miliona eura, dok je HD Laković na drugoj poziciji sa prihodovanih skoro 143 miliona eura.

Ovih pet trgovačkih lanaca je za prethodnih četiri godine zaradilo više od 45 miliona eura. Najefikasniji su, u skladu sa prihodima koji ostvaruju, Voli sa 4,5 miliona eura dobiti i HD Laković sa 3,6 miliona eura, koji iz godine u godinu bilježe značajnu dobit, dok se preostala tri trgovačka lanca ipak bore da zadrže konstantan nivo zarade. Domaća trgovina doo (Aroma i Konto marketi) bilježi pojedinačno najveći pad neto dobiti u prošloj godini od 93,4 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније