Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

09. 04. 2019. 11:30 >> 11:30

MASTER I MAESTRO KARTICE

Plaćanje bez PIN-a do 25 eura

Korisnici Mastercard i Maestro kartica u Crnoj Gori će od petka moći da obavljaju plaćanja u iznosu do 25 eura bez unošenja PIN koda.

Iz Mastercarda je saopšteno da se taj veliki korak naprijed u razvoju crnogorskog platnog tržišta dešava u šestoj godini od kada je prva Mastercard beskontaktna transakcija u Crnoj Gori obavljena.

"Potrošači i trgovci su prihvatili ova jednostavna, brza i sigurna plaćanja tako da je trenutno 84 odsto svih kartica beskontaktno, a beskontakne transakcije čine 60 odsto od ukupnog broja svih kartičnih plaćanja”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, prosječna vrijednost transakcije premašila je trenutni CVM limit, koji iznosi 42 prema 15 eura, što ne samo da znači da je novi CVM limit od 25 eura u većoj mjeri usklađen sa realnim finansijskim potrebama potrošača, već i dodatno potvrđuje spremnost tržišta na takav korak.

“Trenutni limit je među najnižima u Evropi. Viši limiti postoje ne samo u zemljama Zapadne Evrope, već i u zemljama centralne i istočne Evrope”, dodaje se u saopštenju.

Mastercard beskontaktna plaćanja sigurna su za korišćenje, baš kao što je to i slučaj sa standardnim karticama. Kartice imaju u sebi elektronski čip kao najmoderniji sistem zaštite od neovlašćenog korišćenja.

“Tokom svake beskontaktne transakcije kreira se jedinstveni sigurnosni kod koji se ne može iskoristiti za neku drugu transakciju putem iste kartice i taj kod takođe garantuje da čak i ako se kartica više puta prisloni na terminal, korisniku će biti naplaćena samo jedna transakcija”, rekli su iz Mastercarda.

Beskontaktne transakcije mogu se, kako se dodaje, obaviti samo na registrovanim POS terminalima, što osigurava da korisnik i njegova banka mogu da prate svaku transakciju čime je mogućnost potencijalnih zloupotreba svedena na minimum.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније