Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Radio Crne Gore ]

10. 03. 2020. 14:36 >> 14:34
5

PEROVIĆ ZA RCG

Fondu PIO nedostajaće preko 90 miliona u 2020.

Fondu PIO i ove godine nedostajaće preko 90 miliona eura i taj novac biće nadomješten iz državne kase, kaže za Radio Crne Gore (RCG) direktor Fonda Dušan Perović.

To garantuje, dodaje, sigurnu i redovnu isplatu penzija i ostalih davanja te institucije. Za jednokratnu pomoć obezbijeđeno je 300 hiljada, ali nije izvjesno, kaže, kako će taj novac, zbog izborne godine stići do socijalno ugroženih penzionera. Perović očekuje da će novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju biti usvojen u prvoj polovini godine.

Budžet Fonda PIO ove godine iznosi 448 i po miliona eura i to je dovoljno, poručuje Perović za redovnu isplatu penzija.

“Taj iznos dovoljan je redovnost i sigurnost isplate penzija, što je i opredjeljenje , koja je u svojoj politici dala prioritet isplati penzija”, rekao je Perović.

Iz godine u godinu, kaže prvi čovjek Fonda, izvorni prihodi su sve viši. Napominje prije pet godina bili su na nivou 68 odsto, a prošle godine preko 77 procenata. Punjenje kase rezultat je, ističe, privrednih aktivnosti, efikasnije naplate, novih zapošljavanja. Međutim, manjka i dalje ima. Tako će deficit ove godine biti gotovo 95 miliona eura i to će biti nadomješteno iz državnog budžeta.

“Za prošlu godinu deficit je iznosio 22, 59 odsto. Ove godine je projektovan na 21 procenat, naglasio je Perović.

Prošle godine za jednokratne pomoći za materijalno i zdravstveno ugrožene penzionere podijeljeno je 600 hiljada eura. Za 2020-tu opredjeljeno je upola manje i na osnovu procjena Saveza penzionera ti penzioneri će dobiti od 30 do 50 eura.

“Nadam se da ćemo redovnom dinamikom isplatiti ta sredstva. Problem je što je ovo izborna godina pa postoje ograničenja kod ovih isplata, ali očekujem da će pomoć stići do onih kojima je najpotrebnija”, poručio je direktor Fonda PIO.

Stambeno pitanje, procjene su, nema riješeno oko hiljadu i 200 penzonera. U minulih pet godina u stanove je uselilo 503 penzionera. I ove godine opredjeljeno je za stambenu politiku milion eura i počela je izrada projektne dokumentacije za 75 stanova u Baru. Pregovara se i sa opštinama Kotor i Plav da obezbjede plac i komunalnu infrastrukturu. U završnoj su fazi izgradnje stanovi u Mojkovcu, Bijelom Polju, Pljevljima i na Žabljaku

“Posvećeno radimo na ovom planu. I dalje imamo interesovanje i opština Podgorica i Nikšić da se grade stanovi za penzionere iako je u tim lokalnim zajednicama već podijeljeno preko 500 stanova i to u Podgorici 300 i u Nikšiću preko 200 stanova”, naveo je Perović.

Direktor Fonda PIO ocjenjuje da su tokom pregovora o Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju usvojena dobra rješenja, naročito ona o modifikovanju formule za obračun penzija i eleminisanju deset najnepovoljnijih godina. Ključno je poručuje Perović da novi zakon obezbjedi održivost penzionog fonda, te održi redovnu i sigurnu isplatu.

“Nadam se da će nova zakonska rješenja popraviti položaj postojećih, ali i budućih penzionera, ali tako da se ni jednog trenutka ne dovede u pitanje održivost penzionog fonda i redovna i sigurna isplata penzija” iskao je.

U Crnoj Gori trenutno ima skoro 115 hiljada penzionera, te gotovo 15 hiljada korisnika drugih prava. U februaru su dobili povećanje malo iznad pola procenta i to je rezultat usklađivanja troškova života i rasta prosječnih plata, naveo je direktor Fonda i dodao da će renovirani hotel u Ulcinju prve penzionere na omori rekreaciju primiti u aprilu, te da će penzioneri po povoljnim uslovima odmarati i na Žabljaku, u Igalu, Kolašinu, ali i banjama van granice Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније