Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 05. 2020. 20:59   >>  21:02

SALINAS

Ekonomski oporavak u CG ne mora biti dug

U redovnom izvještaju Svjetska banka je predvidjela recesiju u regionu Zapadnog Balkana i negativan ekonomski rast za svih šest država. Šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Emanuel Salinas kazao je da će projekcije zavisiti od toga i mijenjati se, kako se bude mijenjala i situacija.

"Projekcije se mijenjaju dnevno. Suočeni smo sa situacijom bez presedana i dok svakodnevno pratimo šta se sve događa širom Zapadnog Balkana, u realnosti vidimo da se stvari mijenjaju prilično brzo. U našem najnovijem izvještaju iznijeli smo dva različita scenarija - osnovni i teži i sve to zavisi od toga koliko će se brzo ukinuti restrikcije kretanja, ne samo u samim zemljama, već i u Evropskoj uniji i okolnim zemljama, imajući u vidu blisku povezanost ekonomija zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije i drugih država na periferiji. U slučajevima kao što je Crna Gora, ako se restrikcije kretanja ukinu širom Evrope u junu, očekujemo recesiju i pad ekonomije od oko 5,6 odsto. Međutim ako se produže do, recimo avgusta, onda bi taj pad mogao da bude i do 8,5 odsto, što je naša trenutna procjena. Međutim, to su samo procjene, koje će se vjerovatno mijenjati kako se situacija razvija", kazao je, za Glas Amerike, Salinas.

On je kazao da je recesija u velikoj mjeri prisutna u Crnoj Gori uglavnom i zbog zavisnosti ekonomije od turizma. Ako se i sada ukinu restrikcije kretanja, kako je rekao, to ne znači da će turisti odmah početi da dolaze u zemlju, a i zbog pandemije imaju manje prihoda na raspolaganju za odmor. On je, međutim, rekao da to ne znači da će i ekonomski oporavak u Crnoj Gori biti dug.

"Možda neće biti dug. Prema našoj procjeni rast naredne godine mogao bi da bude prilično visok. Ekonomija bi mogla da zabilježi rast od više od 5% naredne godine, pod pretpostavkom da nema drugog ili trećeg talasa pandemije. U tom slučaju ta zavisnost od turizma podrazumijeva i određenu fleksibilnost, odnosno ako ljudi raspolažu prihodima, koje mogu da troše, a restrikcije kretanja su ukinute, Crna Gora će i dalje biti atraktivna destinacija i to bi bio pokretač rasta naredne godine", naveo je Salinas.

On je podsjetio da je Svjetska banka već radila sa crnogorskom Vladom prethodnih godina u nizu oblasti, među kojima i poboljšanje makroekonomske održivosti. On je naveo da je vlada u tom pogledu preduzela ozbiljne napore i da joj je to pomoglo da bude fleksibilna u odgovoru na ovu priču. On je najavio i dodatne projekte.

"Nedavno smo okončali operaciju koja pomaže Vladi da obezbijedi finansijsku podršku biznisima kroz djelimičnu garanciju koju smo obezbijedili. Ta djelimična garancija povezana je sa nizom reformi, u fokusu je jačanje makroekonomske održivosti. To pomaže Vladi da refinansira postojeći dug i da ga otplati. Razmatramo i dodatnu pomoć kojom bi možda bili obezbijeđeni dodatni resursi Vladi da rješava potrebe u pogledu oporavka. U ranoj smo fazi toga. MIslim da ćemo narednih nekoliko nedelja ili mjeseci imati bolju sliku o tome kako raspodijeliti resurse na način koji bi zadovoljio specifične potrebe", kazao je Salinas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније