Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 02. 2021. 15:14 >> 15:15

SDP

Obnovili inicijativu za smanjenje akciza na gorivo

Socijdemokratska partija je obnovila zakonsku inicijativu za umanjenje akciza na gorivo, kako građani Crne Gore, kako ističu u toj partiji, ne bi plaćali najveće cijene u regionu.

"Našim predlogom tražimo da se akcize umanje za 15%, jer upravo one čine najveći dio udjela u gorivu, a sa dodatkom PDV ta cijena je previsoka i za države poput Austrije ili Luksemburga. Da pojednostavimo, kada bi cijena litra supera bila 1 eurocent, on bi u Crnoj Gori koštao 66 centi zbog previsoke akcize i PDV", objašnjavaju u saopštenju.

Cijena goriva u Crnoj Gori su u posljednjih nekoliko mjeseci, kako naglašavaju, značajno porasle, tako da će od utorka iznositi 1,30 eura za litar supera i 1,13 za litar dizela.

Podsjećaju da je u novembru cijena litra supera bila 1,13, a dizela samo 0.97 eura, tako da je ovo povećanje već sada preko 15 procenata.

"Sada su na ispitu predstavnici nove vlasti od kojih su mnogi podržavali našu ideju u proteklim godinama, dok su bili u opoziciji. Da li će podržati zakon kojim se smanjuju akcize i time suštinski, a ne na riječima, doprinijeti da građani Crne Gore imaju niže troškove života. Cijena litra goriva je inače 'ugrađena' u mnoge druge robe i usluge i često upravo zbog rasta cijena goriva rastu i ostali proizvodi i usluge. Građani Crne Gore su već ekonomski izmučeni poslije jednogodišnje pandemije korona virusa, kraha turističke sezone i pada aktivnosti u svim oblastima. Zbog toga je na novoj vlasti posebna obaveza, da spriječi dalje urušavanje standarda građana, po uzoru na mnoge druge zemlje regije, koje su upravo kombinacijom smanjenja poreza i akciza uz pakete ekonomske pomoći pomogle očuvanju kvaliteta života svojih državljana", napominju u SDP-u.

SDP će tražiti da se predlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama nađe na prvoj narednoj sjednici Skupštini, kako bi se reagovalo što prije i spriječio dalji značajan rast cijena goriva, koji bi imao nesagledive posljedice po oporavak crnogorske ekonomije.

"Glasanje za taj predlog će biti lakmus papir za sve u Crnoj Gori - ko želi stvarno poboljšanje kvaliteta života građana, a ko to radi samo pred izbore", poručuju u SDP-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније