Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda ]

01. 07. 2021. 07:12 >> 07:12

SPORAZUM

Advokati rade po starom do izmjene zakona

Vanredna skupština Advokatske komore počeće danas i trajaće pet dana, zaključno sa ponedjeljkom 5. julom – odlučeno je na jučerašnjem sastanku Upravnog odbora Komore.

Advokati će se elektronski ili poštom izjašnjavati da li su saglasni da Komora zaključi sporazum sa Ministarstvom finansija, čime bi bila suspendovana ranija odluka o obustavi pružanja pravne pomoći, donijeta nakon neuspjelih pregovora o njihovom izuzeću iz fiskalizacije.

Ministarstvo je prije deset dana uputilo prijedlog sporazuma kojim je predviđeno da Komora u roku od 15 dana od potpisivanja elaborira sva sporna pitanja sa prijedlozima izmjena Zakona o fiskalizaciji, čiji tekst bi trebalo da bude izrađen najkasnije do kraja septembra.

Do tada će, zbog nemogućnosti primjene pojedinih odredbi zakona, promet advokata u gotovinskom i bezgotovinskom plaćanju biti evidentiran kao i do sada, stoji u sporazumu u koji je Pobjeda imala uvid.

To znači da se na advokate neće primjenjivati ovaj zakon dok se ne pronađe prihvatljivo rješenje za obje strane, odnosno ne sačini tekst izmjena zakona.

Potpisivanjem sporazuma, a najkasnije do formiranja radne grupe koju bi činilo po šest predstavnika Komore i Ministarstva, odluka o opštoj obustavi pružanja pomoći morala bi biti stavljena van snage.

Zadatak radne grupe bio bi razmatranje prijedloga Komore, analiziranje modaliteta elektronskog evidentiranja prometa i izrada prijedloga izmjena zakona. Ministarstvo nije prihvatilo zahtjeve Komore da se iz sporazuma izbriše riječ „elektronski“, odnosno da se predvidi izrada posebnog zakona o evidenciji prometa za advokate. Odbijen je i njihov zahtjev da se rok za izradu prijedloga zakona produži do kraja godine.

"Dostavljeni sporazum predstavlja značajan iskorak u odnosu na početni stav Ministarstva da se važeći zakon u potpunosti primjenjuje na advokaturu. Sporazum nam daje šansu da kroz radnu grupu zaštitimo advokatsku profesiju i mogućnost da pokrenemo i druga pitanja koja se tiču poreskog tretmana advokata", čulo se na sastanku UO.

Zadovoljni su jer je Ministarstvo uvažilo specifičnosti advokature i priznalo činjenicu da je zakon nemoguće primijeniti na njihovu profesiju, kao i da je Ustavom utvrđena kao nezavisna i samostalna profesija koja pruža pravnu pomoć.

Za advokate je sporno fakturisanje za radnje koje se ne naplaćuju u momentu obavljanja, već traže da, kao što su radili i do sada, račune izdaju nakon realizovane naplate.

Smatraju i da način naplaćivanja službene odbrane ne bi trebalo da se mijenja, već da sud na osnovu troškovnika donosi rješenje, koje će Sudski savjet nakon isplate dostavljati Upravi prihoda i carina. Tražiće da sudovi prilikom dosuđivanja troškova ne traže račune izdate klijentu, već da troškove dosuđuju, kao i do sada, na osnovu troškovnika po tarifi. Takođe, smatraju da poreski inspektor ne može kontrolisati spise predmeta, već isključivo finansijsko poslovanje advokata, kako odnos povjerenja sa klijentom ne bi bio narušen.

Predložiće da faktura ne sadrži podatke kojim bi se taj odnos mogao ugroziti, a smatraju da inspekcija ne bi trebalo da ima ovlašćenje da zabrani rad advokatskoj kancelariji. Konačnu riječ o prihvatljivosti sporazuma daće advokati na vanrednoj skupštini, kao i prošlog puta kada je dvije trećine glasalo za obustavu.

Advokati su odluku o obustavi rada donijeli prije 39 dana, a sa pružanjem pravne pomoći prestali su 24. maja. Sastanak sa ministrom finansija Milojkom Spajićem uslijedio je nakon 17 dana od početka obustave kada je rečeno da se stavovi najzad približavaju.

Tome je prethodilo prozivanje putem medija i jedne i druge strane, a i poziv za taj sastanak je, kako tvrde iz Komore, stigao preko medija. Poziv je uslijedio nakon apela NVO sektora da se uspostavi dijalog. Sastanku, koji su obje strane ocijenile uspješnim, prethodio je i sastanak predstavnika Komore za potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem koji je tada na Tviteru objavio da „kreću prema dogovoru sa Advokatskom komorom“.

Advokatima je tokom obustave zabranjen odlazak u sve pravosudne institucije, kod izvršitelja i notara, a zabranjeno im je i postupanje u vansudskim prodajama. Podneske mogu primati i slati isključivo poštom, a tužbe i žalbe mogu pisati u predmetima u kojima postoji rizik od propuštanja rokova. Zbog nepoštovanja odluka, do sada je disciplinski tužilac Komore procesuirao tri advokata, kojima je privremeno zabranjeno bavljenje advokaturom.

Podršku crnogorskim advokatima uputile su sve komore iz regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније