Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 08. 2021. 12:03 >> 12:03
1

MANS UPOZORIO

Auto-put može biti hipoteka i novoj vlasti

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je da auto-put može postatu hipoteka i novoj crnogorskoj vlasti.

Iz MANS-a navode da juče prezentovani podaci Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou potvrđuju sumnje te NVO da je vlada Duška Markovića od samog početka izgradnje autoputa bila detaljno upoznata sa devastacijom Tare.

"Dokumentacija pokazuje da je bivša vlast aktivno radila na prikrivanju kršenja zakona od strane kineske kompanije CRBC, istovremeno obmanjujući javnost kako je sve u redu sa izgradnjom autoputa", istakli su iz MANS-a.

Sa druge strane, kako su kazali, devastacija Tare je nastavljena i nakon imenovanja vlade Zdravka Krivokapića, u kojoj ni kakon devet mjeseci nemaju odgovore na ključna pitanja vezana za autoput.

Navode da su resorni ministri održivog razvoja i saobraćaja iz vlade Duška Markovića ostali "dosljedni u prikrivanju podataka i negiranju stvarnog stanja na terenu, čak i kada je devastacija postala predmet razmatranja u izvještajima Evropske komisije, Evropskog parlamenta i samog UNESCO-a".

"Ono što predstavlja poseban razlog za zabrinutost jeste i činjenica da je većinu informacija posjedovalo i nadležno tužilaštvo, a da ni četiri godine od početka devastacije nemamo spremne optužnice protiv odgovornih u državnim institucijama i izvođaču radova", saopštio je MANS.

Takvo postupanje tužilaštva, kazali su, uz aktivno saučesništvo nadležnih institucija prethodne vlasti je dovelo do situacije da devastacija Tare izgradnjom autoputa nikada nije prestala, već da se ona i dalje nastavlja.

"Smatramo da pored prijavljenih ministara i predstavnika CRBC, nekom budućom istragom treba da budu obuhvaćeni i tužioci koji su prijavu za Taru mjesecima i godinama držali u fioci, omogućavajući nastavak devastacije", rekli su iz MANS-a.

Ključno pitanje koje se nameće nakon objave podataka o devastaciji je, kažu, ko će zapravo da nadoknadi troškove sanacije ekološke štete koja je pričinjena izgradnjom autoputa i kako zaustaviti devastaciju rijeke Tare koja nije prestala sa odlaskom DPS-a sa vlasti.

"Apsolutno je neprihvatljivo da Vlada Zdravka Krivokapića koja formalno ima proklamovanu zelenu agendu i maksimalnu zaštitu životne sredine, kao i nultu toleranciju na korupciju i netransparentnost, devet mjeseci od imenovanja nema odgovore na ključna pitanja vezana za autoput. Tako od ministra ekologije Ratka Mitrovića nismo čuli bilo kakvu ozbiljniju informaciju o planu zaštite rijeke Tare ili pojačanom inspekcijskom nadzoru dok u međuvremenu CRBC u koritu Tare nastavlja da se ponaša kao da je Duško Marković još uvijek premijer", rekli su iz MANS-a.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније