Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

06. 11. 2021. 07:48   >>  07:49 1

BANKA HRANE

U Maršalovom planu izostavljenji socijalno ugroženi

Direktorica Banke hrane Marina Medojević kaže da Maršalov plan - Evropa sad ne obuhvata socijalno ugrožene stanovnike Crne Gore, kojima je pomoć  prijeko potrebna.

“Iako nismo imali uvid u dokument koji se naziva Maršalovim  planom, niti je bilo javne rasprave gdje bi svi zainteresovani dali svoj doprinos, moram da konstatujem, na osnovu onoga što smo mogli putem medija da saznamo, da ovaj plan ne obuhvata socijalno ugrožene stanovnike Crne Gore, kojima je pomoć  prijeko potrebna”, poručila je Medojević u izjavi za medije.

U Maršalovom planu se, kako kaže, govori o preraspodjeli budžetskih sredstava, a ne o stvaranju nove vrijednosti.

“Nema novih radnih mjesta u privredi, nema povećanja izvoza, ali ima najave povećanja plata onima koji rade u državi a koje plaća svaki stanovnik Crne Gore. Upoznati smo da je državni aparat preopterećen zaposlenima, da je odavno morao biti manji, te da je država najveći poslodavac, što dovoljno govori o našoj ekonomiji. Posebna je tema ko se i na koji način mogao zaposliti u državnoj upravi”, navodi Medojević.

U Maršalovim planu se, kako kaže, pominju poreske stope, ali ni riječi nema, o smanjenju ili nultoj stopi poreza na dječiju hranu, pelene, odjeću i obuću, za šta se Banka hrane zalaže deset godina.

Ne pominje se, navodi Medojević, u Maršalov planu ni ukidanje poreza na donaciju hrane kao mjeru stimulisanja dobročinstva,smanjenja siromaštva i bacanja hrane.

“MONSTAT je zabilježio nastavak negativnog prirodnog priraštaja koji je počeo 2020.godine. Da li to brine kreatore Maršalovog plana, imaju li plan kako pomoći  ugroženim porodicama? Nema najave prioritetnog zapošljavanja u stalni radni odnos jednog člana domaćinstva iz socijalno ugroženih porodica,  kao mjere umanjenja siromaštva i raslojavanja. Ni riječi nema o Strategiji za borbu protiv siromaštva i rasipanja hrane”, zaključila je Medojević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније