Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

21. 01. 2022. 14:08   >>  14:12

UPRAVA ZA ŠUME

Zadovoljni ishodom javnog poziva

Predstavnici Uprave za šume zadovoljni su konačnim ishodom javnog poziva četiri za davanje šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju za prošlu godinu.

Vršilac dužnost direktora Uprave za šume Srđan Pejović, saopšto je da je ponosan na konačni ishod javnog poziva koji je dokazao da planirane reforme, u kojima će poseban akcenat biti na cijeni drvnih sortimenata, imaju dobro utemeljenje u praksi.

„Samo u ovom pozivu određene količine su dodijeljene po cijeni od 75 eura po metru kubnom, što se u prošlosti dodjeljivalo za 17 eura. Računica je i više nego jasna i očigledna, zbog čega je, po ko zna koji put, prikazana manjkavost dosadašnjeg koncesionog modela“, naveo je Pejović u saopštenju.

On je dodao da i pored odličnih finansijskih efekata javnog poziva, i dalje po trenutno važećim zakonima 70 odsto ostvarenog prihoda odlazi u budžet lokalnih samouprava, a preostalih 30 odsto u državnu kasu.

Zbog toga Upravi za šume, kako su kazali, ruke ostaju vezane da realizuje bilo kakve aktivnosti kojima bi se stanje crnogorskih šuma poboljšalo.

Tenderska komisija je uspješno završila sprovođenje postupka za davanje šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju za prošlu godinu po javnom pozivu četiri.

Iz Uprave za šume, na čijem sajtu su objavljene odluke, su kazali da su veoma zadovoljni ostvarenim rezultatima.

„Posebno smo ponosni što smo i pored brojnih sabotaža i osuda po pitanju javnog poziva, postigli veoma dobar uspjeh, sa veoma dobrom cijenom za preostalu drvnu masu koja je bila predmet poziva. Uzimajući u obzir kvalitet preostale drvne mase, koji nije bio na zavidnom nivou, a koja je dodjeljena putem ovog poziva, pozitivno smo iznenađeni kako brojem pristiglih ponuda, tako i postignutom visokom cijenom“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su dodali da im je žao što određeni broj ponuđača, i pored dobre ponuđene cijene, nije mogao učestvovati na pozivu, zbog čega je i odziv bio nešto manji.

„Međutim, konačni rezulatati su veoma zadovoljavajući, posebno ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da na ovom javnom pozivu imamo i ponuđače koji učestvuju prvi put, što nas posebno raduje“, saopštili su iz Uprave.

Pejović je rekao da će u narednom periodu aktivno raditi na transformaciji dosadašnjeg načina gazdovanja crnogorskim šumama.

„Ukoliko se ima u vidu da nam za realizaciju ovogodišnjeg Programa gazdovanja šumama nedostaje tri miliona eura, onda je teško da možemo govoriti o unapređenju, reformama i ulaganju u crnogroske šume“, naveo je Pejović.

Prema njegovim riječima, jasno je da što hitnije mora doći do temeljnih izmjena određenih zakonskih rješenja, koje bi Upravi pomogle da uspješne finansijske rezultate poslovanja uloži u šume, stručni kadar i omogućile da zaposli znatno veći broj ljudi u šumarstvu.

„Uložićemo dodatne napore kako bismo utemeljili put razvoja crnogorskog šumarstva po ugledu na razvijene zemlje, kojim je odavno trebalo da se krene. U tim planovima očekujemo aktivnu podršku svih relevantnih institucija, čime ćemo izgraditi stabilan šumarski sektor, koji će biti nosilac crnogorskog privrednog i ekonomskog razvoja“, zaključio je Pejović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније