Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.B. ]

01. 02. 2022. 15:54 >> 16:04

ZBOG NEPOŠTOVANJA UGOVORA

Koncesionaru obustavljen rad u žabljačkim šumama

Preduzeću DOO "Pelengić trade“ iz Bijelog Polja, Uprava za šume je naložila da privremeno obustavi sve radove u Gazdinskoj jedinici "Gornji Šaranci", u odjeljenjima Područne jedinice Žabljak, zbog, kako su naveli, nepoštovanja ugovornih obaveza.

Pomenuti korisnik je dužan da obustavi sve radove u odjeljenjima 1a i 2a u GJ "Gornji Šaranci“ do ispunjenja uslova za rad, u skladu sa izvođačkim projektima.

Kako su istali u Upravi, koncesionar DOO "Pelengić Trade“ prema ugovoru iz septembra 2021. godine, poštuje ugovorne obaveze u dijelu plaćanja, realizaciji proizvodnje u fazama sječe i otpreme, ali ne poštuje u dijelu izvoza drvnih sortimenata iz šume na kamionski put, na način što radove ne izvršava u skladu sa izvođačkim projektima.

Izvođačkim projektima predviđen je kombinovani izvoz i to: zapregama do traktorskih vlaka, a zatim traktorom sa vlaka na kamionski put, ali koncesionar i njegovi podizvođači radova te odredbe nepoštuju.

"Obilaskom terena, reonski lugar je uočio da podizvođači radova izvlače drvne sortimente van traktorskih vlaka, koje su uredno obilježene na terenu i u izvođačkim projektima. Iako je im je na to ukazano, oni su nastavili da samoinicijativno rade i izvlače drvne sortimente bez upotrebe zaprege i van traktorskih vlaka, o čemu je reonski lugar izvjestio šeficu PJ Žabljak. Obzirom da je u ovim odjeljenjima brojnost i gustina podmlatka na visokom nivou, šefica je na teren uputila i šumarskog inženjera za korišćenje šuma kako bi i on utvrdio činjenično stanje. Na osnovu izvještaja sa terena, šefica je obavjestila VD direktora Uprave za šume da je u cilju dosljednog poštovanja ugovornih obaveza, a samim tim i izvođačkih projekata neophodno obustaviti dalje radove, obzirom da PJ Žabljak neće tolerisati takve propuste od korisnika žabljačkih šuma", navodi se u saopštenju.

Dodaju da Uprava za šume nastoji da se aktivno i bez izuzetka bori protiv svih bespravnih aktivnosti u šumarstvu, sa posebnom pažnjom na poštovanje ugovornih obaveza korisnika državnih šuma.

VD direktora Uprave za šume Srđan Pejović je istakao da se neće tolerisati ovakvi i slični propusti i kršenja zakonskih akata i ugovornih obaveza.

"Kako bismo zaštitili crnogorske šume bili smo dužni da po prijavi šefice PJ Žabljak naložimo DOO 'Pelengić trade' da do daljnjeg obustavi sve radove u pomenutim odjeljenjima, kako se ne bi daljim neodgovornim postupanjem došlo do kršenja odredbi Ugovora na osnovu čega Uprava za šume može da prekine rad ili donese neku težu odluku. Nadamo se da će i šumarska inspekcija nakon obilaska terena istinski utvrditi činjenično stanje i naložiti korisniku da ispoštuje sve ugovorne obaveze i odredbe izvođačkih projekata, a sve u cilju sprečavanja neželjenih posljedica. Crnogorske šume možemo zaštiti jedino ukoliko budemo istrajni i dosljedni u kontoli, a korisnici državnih šuma u poštovanju ugovornih obaveza. Iz tih razloga nećemo tolerisati ni najmanje propuste ukoliko želimo da unaprijedimo stanje naših šuma, zbog čega od korisnika šuma očekujemo da u potpunosti poštuju ugovorne obaveze", poručio je Pejović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније