Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

17. 02. 2022. 08:32   >>  18. 02. 2022. 06:35 2

JAĆIMOVIĆ OČEKUJE

Stabilizacija cijena ove godine

Stabilizaciju cijena hrane i nafte na svjetskom tržištu možemo očekivati ove godine smatra profesorica Ekonomskog fakulteta u Podgorici Danijela Jaćimović.

Ona je kazala i da je potrebno usvojiti izmjene Zakona o akcizama, kako bi se ublažio rast cijena goriva.

“Normalno da treba usvojiti, trebalo je i ranije usvojiti te mjere”, navela je Jaćimović.

Ipak, ona dodaje, da se rast cijena i inflacija, kod nas više analiziraju sa političkog, a manje sa ekonomskog aspekta.

Rano je kaže donositi zaključke o tome da li su poskupljenja “pojela” program “Evropa sad”, jer je njegova primjena tek počela, a podsjeća da imamo uvjerenja da će taj projekat trajati.

“Mislim da tek na kraju ove godine možemo sumirati rezultate i efekte”, navela je Jaćimović u Jutarnjem programu TVCG.

Kaže i da smo svi svjesni poskupljenja u Crnoj Gori. “Ja bih rekla da smo mi sada ušli nekako u neki inflacioni spin”, navela je Jaćimović.

Govoreći o trenutnim političkim dešavanjima u Crnoj Gori, Jaćimović je kazala da je za ekonomiju uvijek važno da imamo brze i efikasne donosioce odluka.

“I naravno vladu koja ima iza sebe značajnu parlamentarnu podršku”, poručila je Jaćimović.

Govoreći o kretanjima na globalnom planu, podsjeća da je pandemija donijela dovoljno turbulencija koje se osjećaju i u ekonomiji.

Cijene nafte, kako kaže Jaćimović, zavise i od odnosa Rusije i Ukrajine, a svi očekuju stabilizaciju.

Jaćimović kaže da je 2021. godina dovela do 100% povećanja cijene nafte, što se naravno odrazilo i na cijene u Crnoj Gori.

“Ali očekuje se u 2022. rast cijena nafte od svega 12% i neka stabilizacija”, kazala je Jaćimović i dodala da treba u tom dijelu usvojiti olakšice i za građane Crne Gore.

U 2021. godini prosječan rast cijena hrane u svijetu je kaže 25%, od toga ulje je poskupilo 80%, žitarice 40%, nešto manje mlijeko, šećer.

“To se naravno sve reflektuje na domaće cijene. Svjetska organizacija hrane projektuje da će se cijene stabilizovati i planiran je rast cijene hrane od 5% u ovoj godini”, kazala je Jaćimović.

Dobri signali su što se, kako navodi Jaćimović, ekonomije SAD i EU dobro oporavljaju.

Kina, kao glavni provajder ponude, dodaje ona, i dalje ima nultu toleranciju prema kovidu.

“Tako da sa vremena na vrijeme Kina zaustavlja cijele gradove ili regione i tako obustavlja proizvodnju. Tako da, iako, smo skoro na kraju pandemijske krize, odnos ponude i tražnje nije uspostavljen”, navela je Jaćimović.

Ona kaže da se tokom ove godine očekuje izlazak iz pandemije i uspostavljanje regularne ponude i tražnje.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније