Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

12. 03. 2022. 13:23 >> 13:25
6

ZBOG JEFTINIJEG GORIVA

Građani Albanije sa bidonima na ulcinjskim pumpama

Zbog rekordnog rasta cijena goriva u Albaniji, koje je posljednjih dana skočilo sa 1,5 na 2,20 eura, građani susjedne države već nekoliko dana prelaze granični prelaz Sukobin - Murićan i gorivom se snabdijevaju na najbljižim pumpama u Vladimiru, kod Ulcinja, gdje je gorivo jeftinije.

Juče i danas je potražnja za gorivom bila mnogo manja, jer je cijena goriva u Albaniji, kako su nam saopštili vozači automobila koje smo zatekli na benzinskim pumpama u Vladimiru, pala po litru oko 30 centi. No, i pored toga pojedini građani Albanije i dalje prelaze granični prelaz i sipaju pune rezervoare i bidone. To potvrđuje i ova naša fotografija, gdje se vide otvoreni gepeci sa puno bidona automobila iz susjedne zemlje.

Vozač automobila iz obljižnjeg sela Murićan, kod Skadra kaže za naš Radio da je došao zajedno sa bratom od strica da kupuje gorivo u Vladimir, kako bi na sto litara uštedili i do 70 eura.

“U četvrtak litar goriva u Skadru je bio 2.20 eura, dok je ovdje u Crnoj Gori cijena jeftinija za oko 70 centi. Zato sam prekjuče došao da kupim benzin. Napunio sam rezervoar i neke bidone i na taj način sam uštedio 70 eura na sto litara goriva. Danas sam ovdje sa bratom od strica da i on kupuje gorivo, iako su od juče cijene naftnih derivata kod nas značajno pale i do 40 centi”, kaže naš sagovornik koji je želio da bude anoniman.

Drugi građanin iz susjedne zemlje, nakon što je napunio rezervoar svog automobila i bidone od pet do 15 litara rekao nam je da pored goriva oni u Ulcinju u manjim količinama kupuju brašno i ulje.

“Mi plaćamao najskuplje gorivo u Evropi, zato smo primorani da se snabdijevamo iz susjednih zemalja gdje je gorivo mnogo jeftinije nego kod nas. Zbog drastičnih poskupljenja cijena goriva i Albaniji mi ćemo i dalje kupiti gorivo i druge životne namirnuce u Crnoj Gori sve dok se kod nas ne stabilizuju cijene”, ističe on.

Oni su mnogo ljuti na svoju državu i njihovog premijera, koji, kako kažu, ne vode računa o i oanko vrlo lošem standardu svojih građana.

Već tri dana Albanija protestuje protiv poskupljenja. U Tirani je bilo protesta, ali su se proširili i na druge gradove jer, kako prenose taomšnje medije, poskupljenja nijesu posledica rata u Ukrajini, već zloupotreba trgovaca i velikih kompanija za gorivo. Masovni protesti protiv poskupljenja u Albaniji, kako navode njihove medije, se nastavljaju i danas.

Đeka Đonaj, RCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније