Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

09. 05. 2022. 09:11 >> 09:25

JOKOVIĆ

Uz fondove EU predstoje bolji dani za poljoprivredu

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković kazao je da će Vlada Crne Gore učiniti sve što je moguće da se prevaziđe velika kriza u toj oblasti izazvana globalnim dešavanjima posebno poskupljenjem energenata i stočne hrane . On je uvjeren da uz pristupne fondove Evropske unije predstoje bolji dani za oblast poljoprivrede u našoj zemlji.

Zato je, kako je kazao, i ove godine dosadašnje ministarstvo subvencioniralo više nego prethodnih godina poljoprivrednu proizvodnju.

On ističe da niko u regionu nema veće subvencije na mlijeko.

"To je nekih 14 centi po litru. Na 5 centi po koncentrovanoj stočnoj hrani je subvencija koja je malo kasnila ali, mislim ovih dana i mogu ohrabriti poljoprivredne proizvođače, da će vrlo brzo to biti isplaćeno. Za usjeve svi registrovani poljoprivredni proizvođači su dobili po 200 eura pomoći. Vjerujem da će se riješiti pitanje cijena goriva za one koji poljoprivrednim mašinama obrađuju zemljište i još je bila subvencija za roizvodnju krompira i žitarica. Mislim da je za krimpir to 400 eura po hektaru a za proizvodnju žitarica 500 eura po hektaru. Ušlo se u proces nabakve pastenika za poljopriredne proizvođače gdje je oko 2.000 plastenika naručeno kako bi se i time povećala proizvodnja i još nabavku steonih junica, rasnih grla njih oko 700 koje će biti podijeljene", kazao je Joković u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na Tveleviziji Crne Gore .

On je uvjeren da, kako je kazao, "uz dobro osmišljen rad, predstoje bolji dani bez obzira na sve ovo što se dešava na globalnom nivou, uz pristupne fondove Evropske unije koji su značajni".

Novi ministar poljoprivrede je ukazao da je ozbiljan problem na koji nailazi ministarstvo i država Crna Gora na tom putu nedovoljna kadrovska i institucionalna snaga.

"To je problem sa brojem zaposlenih u ministarstvu gdje je sistematizovano 280 radnih mjesta, sada je 156 uposlenih. Iz EU su tražili da se zaposli najmanje 40-ak novih stručnih ljudi koji bi radili i približili te projekte i inovacije koje dolaze iz EU kako bi poljoprivredna proizvodnja bila što veća", kazao je Joković.

Za ovu godinu, napominje opredijeljeno je 15 miliona eura a za sljedeću 53 miliona.

"Ja vjerujem da uz dobar dogovor a saglasan sam i zapošljavanje i sredstva koja nedostaju za plate, da bi najveći dio tih sredstva ove dvije godine trebao da dođe u Crnu Goru i to bi napravilo ozbiljan preporod u poljoprivrednoj proizvodnji u Crnoj Gori. Ono što mi mislimo da bi trebalo raditi je da poljoprivrednim proizvođačima približimo sve te projekte i ojačamo na lokalnom nivou kancelarije Ministarstva poljoprivrede i savjetodavne kancelarije", kazao je Joković.

Ministar napominje da osim u proizvodnji lubenice Crna Gora ni u jednoj oblasti poljoprivrede ne zadovoljava potrebe stanovništva.

"Prozvodnja mlijeka je ispod 50%, krompira 60%, ako ne možemo proizvoditi tehnologiju, telefone, automobile i slično, možemo proizvesti žitarice, krompir", kazao je Joković.

On je istakao da će Ministarstvo poljoprivrede učiniti sve kako bi se ojačao sektor poljoprivrede, ali napominje da se ne može potrošiti više nego je to opredijeljeno budžetom.

"SNP je znajući, kakva je situacija u poljoprivredi i koliko je poljoprivreda važna, prilikom koncipiranja budžeta opredijelila, svojim amandmanom na budžet, 3,7 miliona eura da se poveća budžet za poljoprivredu. Činićemo ono što je moguće. Ali bitno je ohrabrivati poljoprivredne proizvođače da se od poljoprivrede može i te kako pristojno živjeti", kazao je.

Sa postojećim budžetom, smatra da je država do sada učinila ono što je moguće.

"Ja se najviše nadam u projekte koji će se finasirati iz evropskih pretpristupnih fondova. Govorim o 53 miliona naredne godine. Ako bi to Crne Gora uspjela, to bi bio značajan podsticaj za veću proizvodnju i smanjenje spoljnotrgovinskog deficita kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi", kazao je Joković.

On je poručio da će razgovarati sa svim poljoprivrednim proizvođačima i najavio posjetu svim opštinama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније