Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

T.G.

02. 06. 2022. 18:45 >> 18:55
1

TRAŽI RAZGOVOR SA ĐELJOŠAJEM

Vuksanović: Plantaže ne duguju ništa Opštini Tuzi

Kompanija Plantaže u ovom trenutku ne duguje ništa Opštini Tuzi, poručio je predsjednik Odbora direktora “Plantaža” Nebojša Vuksanović, reagujući na postupak Opštine Tuzi kojim su blokirali račun ove kompanije, pozivajući se na neizmireni poreski dug za 2021. godinu, navodi se u saopštenju.

On je naveo da je Opština Tuzi je od momenta formiranja, za 2019, 2020, 2021. godinu Plantažama ispostavila rješenja na ime poreza na nepokretnost u iznosu od oko dva miliona eura.

"Taj iznos obračunat je primjenom Uredbe od strane administracije Opštine Tuzi, na neuobičajen način. Mi smo kao kompanija, usljed lošeg upravljanja prethodnog menadžmenta, došli u situaciju da umjesto da se obračun poreza radi na osnovu faktičkog stanja u knjigma, on radi od strane Opštine Tuzi, što je bila njihova zakonska mogućnost s obzirom na to da se reprocjena imovine koja je osnov za obračun poreza, posljednji put radila prije 30 godina. U kompanijskim knjigama dugi niz godina nije prikazivana objektivna vrijednost imovine, što je bio povod za Opštinu Tuzi da sama obračuna porez u tom iznosu", pojasnio je Vuksanović.

On je istakao da je problem nastao zato što nije ispoštovana Uredba po kojoj je Opština Tuzi, odnosno njena administracija obračunavala porez.

"Kalkulacije su urađene nekorektno, i na štetu Plantaža. Povod za ovaj problem nije Opština Tuzi, ali pogrešna kalkulacija koja se desila od strane njene administracije dovela nas je u ovu današnju situaciju“, navodi Vuksanović.

On dodaje da ukupan porez tokom tri godine koji je ispostavljen iznosi dva miliona, a prinudnim putem je naplaćeno oko milion i po eura, te je 500.000 eura iznos koji je na prinudnu naplatu došao par dana unazad.

"Od momenta kada je ovaj menadžment stupio na dužnost, u nekoliko navrata smo pokušali da kroz sastanke sa predsjednikom Opštine Tuzi i njegovim kolegama pronađemo rješenje za ovaj problem. Tada je dogovoreno da ćemo rješenje tražiti kroz novu repcrocjenu, kroz objektinu procjenu vrijednosti, a za te potrebe smo angažovali renomiranu svjetsku kuću Ernst i Young, koja je bila dužna da uradi reprocjenu imovine, kako bismo uveli objektivnu vrijednost naše imovine u knjige. Kompletna imovina je ponovo procijenjena, te ukupna poreska obaveza prema Opštini Tuzi ne bi mogla da pređe iznos preko 900.000 eura za prethodne tri godine. Što znači da u ovom trenutku ne dugujemo Opštini Tuzi“, istakao je Vuksanović.

Poručio je da su žalili na odluke Opštine Tuzi, kao i da su postupci pred Upravnim sudom, a do sada je donešena jedna odluka tog suda koja je bila u korist Plantaža.

"Do sada smo imali korektne odnose i saradnju sa Opštinom Tuzi i Nikom Đeljošajem, te ne smatramo da je on odgovoran za ovu situaciju, ali ističemo da bi on morao da bude dio rješenja, pa smo uputili predlog za sastanak kako bismo riješili ovaj problem, na način da fer i zakonski utvrdimo ono što su obaveze Plantaža“, zaključio je Vuksanović.

On je istakao da je ova situacija bila dodatni povod da se obrate državi, što su i uradili pisanim putem dopsiom predsjedniku Vlade, ministru poljoprivrede i ministru finansija da pomognu u rješavanju problema.

"Ohrabrujuće je to što smo do sada već imali nekoliko kontakata sa ministrima finansija i poljoprivrede, koji su stavili do znanja da žele da se uključe u ovu problematiku, i da žele da pomognu kompaniji. Dali smo nekoliko inicijativa, koje se već razrađuju, te u skorijem roku očekujemo konkretne rezultate tih inicijativa“, zaključio je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније