Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Pobjeda/Mina [ M.L.B. ]

11. 06. 2022. 09:10 >> 09:04
1

ZAŠTO NIJE BILO DOGOVORA

Poslodavci neće nedjeljom da plaćaju duplu dnevnicu

Sporazum poslodavaca i oba reprezentativna sindikata o radnoj nedjelji u trgovinama umalo što nije bio postignut, ali trgovcima nije odgovaralo da plate duplu dnevnicu, kao ni osmočasovno radno vrijeme, piše Pobjeda.

Sada se, kako je Ministarstvo ekonomije i turizma najavilo, čeka da Ustavni sud presudi, odnosno da se vidi da li je ustavan član Zakona o unutrašnjoj trgovini koji se tiče neradne nedjelje.

Kako je Pobjedi kazala predsjednica Sindikata radnika trgovine, Sonja Knežević, pri Savezu sindikata (SSCG), skoro je došlo do rješenja time da je Unija poslodavaca (UPCG) prihvatila njihove zahtjeve, ali se nije složio Odbor udruženja trgovine pri Privrednoj komori (PKCG).

"UPCG je u suštini prihvatila naše uslove, ali iz Odbora PKCG su tražili da par dana sa članstvom razmotre zahtjeve i na kraju odbili, čemu se i UPCG priklonila", kazala je Knežević.

Ona tvrdi da su poslodavcima najviše smetale duple dnevnice nedjeljom i rad u samo jednoj smjeni.

"Zahtijevali smo i da mjesec unaprijed daju spisak radnika koji će raditi nedjeljom i da prijave inspekciji da ti radnici imaju slobodan sljedeći vikend", kazala je Knežević i poručila zaposlenima u trgovini da je sada važno da se svi udruže u sindikalne organizacije kako bi zaštitili svoja prava.

I iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) potvrdili su njene navode.

Kako je kazala zamjenica generalnog sekretara USSCG, Ivana Mihajlović, od oktobra 2019. njihova asocijacija je izložena konstantnom pritisku kako poslodavaca tako i Vlade da se postigne kompromis u vezi sa neradnom nedjeljom.

"Kao odgovorna organizacija, uvažavajući turističku sezonu, posebno status mirko i malih preduzetnika u trgovini koji su uglavnom porodični biznisi, sjeli smo ove, kao i prošle godine za sto sa predstavnicima vlade i poslodavačkih udruženja, ali kompromis nije postignut", kazala je Mihajlović za Pobjedu.

Zapravo, kako je navela, nijesu uvaženi zahtjevi sindikata da radna nedjelja u trgovinama traje svega pet mjeseci, odnosno tri mjeseca u toku ljetnje i dva u toku zimske sezone i isplati zaposlenom dupla dnevnica.

"Zaposleni u trgovini bi tako, osim uvećanja dnevnice, dobili najmanje dva vikend dana odmora, odnosno ukupno četiri ili pet slobodnih dana u toku mjeseca. Sa SSCG smo takođe tražili da se potpiše paralelno Opšti kolektivni ugovor koji je od izuzetnog značaja za sve zaposlene, a posebno u trgovini, budući da oni nemaju granski kolektivni ugovor", kazala je Mihajlović.

Takođe je, kako ističe, traženo da se povuče iz procedure inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini.

"Zahtjevali smo da se pojača inspekcijski nadzor za vrijeme ljetnje i zimske turističke sezone, posebno u trgovini. Međutim, za poslodavačka udruženja ovakvi zahtjevi nijesu bili prihvatljivi, posebno oni koji su se odnosili na povećanje zarada 100 odsto, ne samo za zaposlene u trgovini koji bi radili nedjeljom, nego i za sve zaposlene u drugim djelatnostima čiji rad ne zahtijeva neprekidan proces rada", kazala je Mihajlović dodajući da bi se to odnosilo i na sve poslodavce koji "tjeraju" svoje zaposlene da rade nedjeljom, a to nijesu obavezni.

Ona je rekla da ostaje izazov da se iznađu modeli kako da dođe do potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora, koji je od opšte važnosti prije svega za primjenu Zakona o radu, ali i za sve zaposlene gdje ne postoje granski i pojedinačni ugovori kod poslodavaca.

Jedan od razloga kojim su se posebno vodili sindikati prilikom stupanja u pregovore sa poslodavcima i Vladom je činjenica da im kao omča nad vratom visi prijetnja da Ustavni sud u svakom trenutku može donijeti odluku kojom će proglasiti nezakonitim i neustavnim član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini.

"To bi značilo ukidanje neradne nedjelje, a zaposleni bi ostali i bez uvećanja nadnice za taj dan, što je moglo biti propisano kao obaveza Opštim kolektivnim ugovorom, da je bio postignut kompromis", zaključila je Mihajlović.

Knežević ističe da se poslodavci brane time da radnici imaju u toku sedmice slobodan dan i da su dobro plaćeni.

"Dobro znamo kako su imali i kako su im davali i kako su koristili i slobodan dan i godišnje odmore i vjerske i državne praznike i prekovremene. Ništa im se nije plaćalo, ali oni tvrde da su im to veliki troškovi i smatraju da su radnici u trgovini i previše plaćeni. To nije tačno, jer su radnici u trgovini uvijek najmanje plaćeni i ispada da su najgora, a ne najjača i najbrojnija radna snaga", poručila je Knežević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније