Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Beta [ I. P. ]

29. 06. 2022. 17:33   >>  17:32 1

MALI OČEKUJE

Robna razmjena Srbije i CG ove godine veća od milijardu eura

Ministar finansija Srbije Siniša Mali saopštio je u razgovoru s crnogorskim ministrom Aleksandrom Damjanovićem kako očekuje da ukupna robna razmjena dvije zemlje u ovoj godini bude veća od milijardu eura.


Mali je, na sastanku u Palati Srbija, istakao da je tokom prošle godine ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila 900 miliona eura, te da je porasla za 19,7 odsto u odnosu na 2020. godinu, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Mali i Damjanović razgovarali su danas u Beogradu o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, mogućnostima za njeno dalje unapređenje, o projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svjetske ekonomije.

Ministri su razgovarali i o infrastrukturnim projektima koji su značajni za obje zemlje, poput izgradnje auto-puta kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom, i o rekonstrukciji pruge Beograd–Bar.

Mali i Damjanović su razgovarali o izazovima sa kojima se svijet suočava, usljed situacije u Ukrajini, a posebna pažnja na sastanku je stavljena na snabdjevenost tržišta dvije zemlje osnovnim životnim namirnicama i na nabavku energenata.

Mali je istakao da se samo zajedničkim naporima mogu riješiti brojni izazovi koje je prouzrokovala svjetska ekonomska kriza.

Naglasio je i važnost inicijative Otvoreni Balkan, koja je za Srbiju od velikog značaja i koja će je povezati sa drugim članicama te inicijative, u jednu, gotovo jedinstvenu privrednu zonu, što treba da doprinese rastu cijelog regiona.

Mali govorio je o novom modelu elektronskih faktura koji se primjenjuje u Srbiji, s obzirom da bi ta iskustva mogla da budu od koristi Crnoj Gori.

Sagovornici su razmijenili iskustva o sistemu e-fiskalizacije, na koji su prešle obje zemlje, a Mali je najavio i uvođenje sistema e-otpremnica 2023. godine, na koji će se nadovezati platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније