Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.B.

19. 07. 2022. 13:37 >> 13:36

LEKIĆ - DAMJANOVIĆ

Rudnik uglja planira i gradnju pivare u Pljevljima

Nadležne institucije pružiće logističku pomoć Rudniku uglja za projekte javno-privatnog partnerstva, a u cilju pronalaženja adekvatnih investitora koji bi, kroz taj model, podržali izgradnju cementare u Pljevljima, kao u pivare. To je izjavio ministar finansija Aleksandar Damjanović na današnjem sastanku sa predstavnicima Rudnika uglja, koji su predstavili investicione planove za tu kompaniju koji bi obezbijedili nova radna mjesta i umnogome obogatili industrijsku proizvodnju Pljevlja i čitave Crne Gore.

Ministar Damjanović primio je u svom kabinetu izvršnog direktora Rudnika uglja AD Pljevlja Milana Lekića, koji je, zajedno sa direktorom Sektora za razvoj i investicije Jagošem Gomilanovićem, upoznao ministra sa izgradnjom fabrike za proizvodnju cementa, proizvodnji ljekovitog bilja, određenih biljnih kultura, ali i o pionirskoj ideji o izgradnji pivare u Pljevljima.

Što se tiče cementare, kako navode u saopštenju, Lekić je istakao da su od Ministarstva kapitalnih investicija, još u oktobru 2021. godine, tražene koncesije na tehnogeno ležište laporca Jagnjilo, kao i da su predstavnici bivše Vlade, u više navrata isticali da će Rudnik uglja biti nosilac cijelog projekta ispred države.

U međuvremenu, nakon sprovedenog postupka javnih nabavki, izvršeno je uzorkovanje laporca i gline. Rezultati laboratorijskih ispitivanja koji se sprovode u Institutu za rudarstvo i metalurgiju Bor i u njemačkoj kompaniji Loesche GmbH, trebalo bi da budu završeni do polovine septembra.

"Kada je riječ o izgradnji fabrike za proizvodnju piva, Lekić je upoznao ministra da bi na ustupljenom zemljištu Rudnik uglja zasijao pivski ječam kao neophodnu komponentu za potencijalnu proizvodnju piva, te da bi, na taj način, stvorio pretpostavke za privlačenje investitora koji bi obezbijedio tehnologiju i sve neophodne preduslove za oživljavanje pivarstva u našoj opštini. Predstavnici Rudnika uglja su podsjetili da proizvodnja piva u Pljevljima ima bogatu tradiciju, da je pivara postojala još 1889. godine, čak i prije pivare u Nikšiću, i da je snabdijevala pivom sve gradove u Staroj Raškoj", navode u saopštenju Rudnika.

Ministar Damjanović je pozdravio ove projekte i izrazio spremnost da, shodno svojim resornim nadležnostima, pomogne u njihovoj realizaciji.

On je ponudio logističku pomoć nadležnih institucija za projekte javno-privatnog partnerstva u cilju pronalaženja adekvatnih investitora koji bi, kroz ovaj model, eventualno podržali izgradnju cementare i pivare u našoj opštini, što bi donijelo nova radna mjesta i umnogome obogatilo industrijsku proizvodnju ne samo Pljevlja, nego i čitave Crne Gore.

Ubuduće, dogovoreno je inteziviranje komunikacije po ovim pitanjima na relaciji Rudnik uglja - Ministarstvo finansija - Vlada Crne Gore i iznalaženje optimalnih rješenja za njihovu realizaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније