Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M. [ M.V. ]

28. 07. 2022. 18:34 >> 19:17
9

MINA BRAJOVIĆ ZA PORTAL

"Očekujemo da Crna Gora uništi ili ukloni cigarete zaplijenjene u Luci Bar"

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Crnu Goru Mina Brajović u intervjuu za Portal RTCG, govoreći o namjeri Vlade Crne Gore da proda duvan koji je zaplijenjen u Slobodnoj zoni Luke Bar, kazala je da sav konfiskovan duvan, duvanski proizvodi i proizvodna oprema moraju biti uništeni ili uklonjeni. 

Brajović je poručila da vjeruje da će Crna Gora iskoristiti priliku da demonstrira svoje liderstvo i posvećenost naporima na planu eliminacije nezakonite trgovine duvanskim prozivodima, kao i da ispostuje svoje međunarodne obaveze.

  • Vlada Crne Gore je izrazila namjeru da proda cigarete oduzete u maju u Luci Bar. Kako to vidite?

- Kao članica SZO Okvirne konvencije za kontrolu upotrebe duvana (SZO FCTC) i jedna od prvih četrdeset zemalja koje su pristupile Protokolu za eliminaciju nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, a koji je stupio na snagu 2018. godine Crna Gora je aktivno angažovana i daje doprinos globalnim naporima na okončanju epidemije upotrebe duvana. U više navrata, mi smo pozdravili odluku Crne Gore da zabrani skladištenje duvanskih prozivoda u slobodnoj zoni u luci Bar, kao i da se konfiskuju cigarete koje su zatečene u skladištu i nakon isteka roka za uklanjanje cigareta iz slobodne zone. Štaviše, uvažavajući činjenicu da zemlja potpisnica i članica Konvencije i Protokola zadržava suvereno pravo da definiše nacionalne mjere za kontrolu upotrebe duvana, duboko vjerujemo da ćemo u predstojećem periodu biti svjedoci odgovornog postupanja Vlade Crne Gore prilikom upravljanja sa konfiskovanim duvanskim prozivodima, a na način kako to propisuje Protokol.

  • Da li bi u skladu sa Konvencijom i Protokolom bilo adekvatno da Crna Gora uništi zaplijenjene cigarete?

- Shodno članu 18, protokola i članu 15.4(c) SZO FCTC definisana je posebna obaveza svih zemalja članica da obezbijede da sav konfiskovan duvan, duvanski proizvodi i proizvodna oprema moraju biti uništeni ili uklonjeni,  pri čemu, shodno članu 1 Protokola precizno je definisano da “Konfiskacija“ podrazumijeva trajno lišavanje imovine po nalogu suda ili drugog nadležnog organa.

Sve zemlje koje su pristupile Protokolu, a članice su Konvencije dužne su izvršavati preuzete obaveze u skladu sa duhom ratifikovanih sporazuma. Uvjereni smo da će Crna Gora, kao članica oba sporazuma, iskoristiti priliku da demonstrira svoje liderstvo i posvećenost naporima na planu eliminacije nezakonite trgovine duvanskim prozivodima, kao i da ispoštuje svoje međunarodne obaveze.

  • Da li je Crnoj Gori upućena nota od SZO povodom cigareta u Baru i sta ona u osnovi sadrži?

- Sekretarijat SZO Konvencije za kontrolu duvana, kao entitet koji funkcionise pod okriljem SZO, i djeluje kao sekretarijat i Konvencije i Protokola pruža podršku zemljama u procesu implementacije oba sporazuma. U sklopu tog mandata, sekretarijat Konvencije i SZO Kancelarija u CG aktivno su angažovani u konsultacijama sa Vladom Crne Gore kako bi se istakle obaveze koje proizilaze iz SZO Konvencije i protokola ali i u cilju pružanja savjeta i preporuka u funkciji implementacije SZO FCTC Konvencije u Crnoj Gori. Ne samo radi benefita zemlje, već i u cilju osnaživanja regionalnih i globalnih napora radi eliminisanja nezakonite trgovine duvanskim prozivodima. Mi ćemo nastaviti da pružamo punu podršku Crnoj Gori kako bi ispoštovala svoje obaveze shodno FCTC Konvenciji i Protokolu.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније