Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

15. 09. 2022. 09:11 >> 09:09

POKRET "EVROPA SAD"

"Nerješavanje hakerskog napada dovodi u pitanje preciznost rebalansa"

Jedna od ozbiljnih posljedica hakerskih napada na informaciono-komunikacionu infrastrukturu je pto Ministarstvo finansija nije javnost obavijestilo o prihodnoj i rashodnoj strani budžeta zaključno sa avgustom, a Vlada donosi odluku o rebalansu budžeta, saopštili su iz pokreta "Evropa sad" i ocijenili to zabrinjavajućim i alarmantnim.

Iz Pokreta ističu da je razočaravajuće da iz Vlade Crne Gore dobijamo polu-informacije i konfuzne podatke u vezi sa hakerskim napadom, a ni nakon skoro četiri sedmice od napada mnogi servisi ne rade.

"Uspješan hakerski upad nije iznenađenje za sve koji znaju prilike u vezi sa stanjem u kom se nalazi informaciono-komunikaciona infrastruktura javne uprave (značajan broj servisa bez validnih sigurnosnih sertifikata, kao i serveri i radne stanice sa sistemskim softverom koji je zastario i nije zaštićen od potencijalno novih virusa/trojanaca), kao i kadrovima koji su zaduženi za donošenje odluka u vezi sa razvojem i održavanjem iste", piše u saopštenju.

Zabrinjavajuće je, ističu, da su se povjerljivi dokumenti iz Skupštine i Vlade Crne Gore našli javno dostupni na “dark web-u”, nekoliko dana nakon napada.

Dodaju i da je kod kriznih situacija, kakva je ova, vrlo važna koordinirana, pravovremena i istinita komunikacija o dimenziji problema, kako građani ne bi dobijali konfuzne i kontradiktorne informacije.

Iz Pokreta su, na kraju, Vladi ponudili intelektualnu pomoć u rješavanju nastalog problema. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније