Економија

Б.Б. [ Мина ]

01. 11. 2022. 12:47   >>  12:50 1

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

Дефицит буџета нижи 140 милиона од плана

Кумулативни буџетски дефицит за првих девет мјесеци ове године износио је 36 милиона еура или 0,7 одсто бруто домаћег производа (БДП) и нижи је од плана 140,1 милион, односно 79,6 одсто, због успорене реализације јавних набавки.

"У односу на исти период прошле године, буџетски дефицит је нижи 29,3 милиона еура, односно 44,9 одсто", показали су подаци Министарства финансија о извршењу буџета за првих девет мјесеци.

Из Министарства су казали да је у септембру остварен буџетски дефицит од 26,5 милиона еура, односно 0,5 одсто БДП-а, што је 16 милиона више од плана.

Према подацима тог Владиног ресора, приходи буџета су за првих девет мјесеци ове године износили 1,46 милијарди еура или 27,5 одсто процијењеног БДП-а и већи су 114,9 милиона или 8,5 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, док су у односу на планиране већи 69,6 милиона или пет одсто.

Приходи за девет мјесеци 2022. већи за девет одсто 

"Приходи за девет мјесеци су већи и у односу на упоредни период 2019. године, 121,1 милион еура или 9,1 одсто", прецизира се у извјештају.

Како се додаје, тренд добре наплате по основу пореза на додату вриједност (ПДВ) је настављен.

"Приходи од ПДВ-а су већи у односу на планиране и то 127,7 милиона еура или 23,8 одсто, док су у односу на девет мјесеци прошле године већи 171,6 милиона или 34,8 одсто", додаје се у документу.

Категорија пореза на добит правних лица такође биљежи значајан раст у поређењу са планом у износу од 5,1 милион еура или 6,6 одсто што је, поред добрих резултата из пословне прошле године, показатељ и високог степена пореске дисциплине.

У односу на претходну годину, приходи по овом основу већи су 12,1 милион еура или 17,3 одсто.

Такође, приходи од пореза на међународну трговину и трансакције су већи у односу на планиране 6,6 милиона еура или 29,4 одсто, као резултат раста увоза.

Приходи од акциза мањи за 12 милиона еура у односу на план  

"За девет мјесеци ове године приходи од акциза су мањи 12 милиона еура или шест одсто у односу на план, као посљедица умањења акциза на промет безоловног бензина и гасних уља која је у примјени од маја ове године", наводи се у извјештају.

Ова категорија прихода биљежи раст од 6,9 милиона еура или 3,8 одсто у односу на девет мјесеци прошле године.

Подаци Министарства показују да је нижа реализација у односу на план, у износу од 31 милион еура или 32,3 одсто, забиљежена код прихода по основу пореза на доходак физичких лица.

Код ове категорије прихода у наредном периоду очекује се прилив по основу репрограма пореских потраживања, који је већ почео у септембру ове године.

"Такође, категорија доприноса остварена је на нешто нижем нивоу од планираног, за 19,1 милион еура или 5,9 одсто, као и у односу на претходну годину, за 69 милиона еура или 18,3 одсто, а као резултат укидања доприноса за здравствено осигурање. Такође, и код ове категорије прихода се у наредном периоду очекују ефекти по основу репрограма пореских потраживања", напомиње се у извјештају.

Према подацима Министарства, приходи буџета су у септембру ове године износили 175,6 милиона еура, што је више од плана 2,3 милиона или 1,3 одсто. Такође, у односу на исти прошлогодишњи период, приходи буџета већи су 3,5 милиона еура или 2,1 одсто.

Приходи од накнада у септембру већи су у односу на план 3,3 милиона, као и у односу на исти период прошле године 5,2 милиона, а по основу уплате у вези са истраживањем нафте и гаса.

"Приходи од акциза у септембру биљеже нижу реализацију у односу на исти мјесец прошле године у износу од пет милиона или 17,3 одсто, као посљедица умањења акцизе на промет безоловног бензина и гасних уља, али и усљед урачунатих, а нереализованих ефеката по основу маркирања горива", додаје се у извјештају.

Издаци буџета су за првих девет мјесеци ове године износили скоро 1,5 милијарди еура, или 28,2 одсто процијењеног БДП-а и у односу на планиране нижи су 70,5 милиона или 4,5 одсто.

У односу на посматрани период прошле године, издаци су виши 85,6 милиона, односно 6,1 одсто.

"У структури укупне потрошње, издаци у оквиру текућег буџета, буџета државних фондова и резерве чине 91 одсто, а капитални буџет девет одсто", прецизира се у документу.

Када је у питању капитални буџет, реализација је на нивоу од 137,12 милиона еура и извршење је ниже од плана 45 милиона еура, односно 25 одсто за посматрани период.

"Најзначајније издвајање у оквиру капиталног буџета односи се на реализована плаћања за потребе пројекта ауто-пута у износу од 65,45 милиона еура", наводи се у извјештају.

Преостали капитални пројекти реализовани су у износу од 71,66 милиона еура, што је на нивоу од 61,9 одсто плана.

Издаци буџета су у септембру износили 202,1 милион еура и виши су у односу на план 18,3 милиона, односно 9,9 одсто.

Извршење је доминантно условљено вишим издвајањима за зараде, трансфере институцијама, појединцима, невладином и јавном сектору и резерве.

У септембру је извршење средстава у оквиру позиције Права из области пензијског и инвалидског осигурања на нивоу плана.

"Међутим, имајући у виду да је у октобру дошло до реализације плаћања које се односи на период јануар – август по основу увећања минималне пензије, очекивано је да ће у мјесечном извјештају за октобар бити евидентирано увећано извршење ове категорије издатка", објаснили су из Министарства.

 

Пратите нас на

Коментари 1

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије