Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.Л.Б. [ Vijesti.me ]

22. 11. 2022. 07:15   >>  07:17

NOVO ZADUŽENjE

Država danas emituje zapise od 30 miliona

Centralna banka će danas emitovati aukciju državnih zapisa vrijednih 30 miliona eura, u ime Vlade, a koji na naplatu kod državnog budžeta dolaze za šest mjeseci.

Državni zapisi su kratkoročne hartije od vrijednosti čijim se emitovanjem država zadužuje za taj iznos, a zainteresovani na aukciji daju svoje ponude sa procentom prinosa, odnosno kamate za taj iznos i period od emitovanja do naplate, prenose Vijesti.

Iz Vlade je ranije najavljeno da će se ove godine zadužiti za nedostajuća sredstva i rezervu za narednu godinu kod domaćih banaka i emitovanjem kratkoročnih državnih zapisa.

Emitovano je 300.000 državnih obveznica nominalne vrijednosti od po 100 eura. Datum dospijeća državnih zapisa je 24. maj 2023. godine, kada će ih država otkupiti sa kamatom koju prihvati na današnjem pozivu.

Centralna banka je agent državi za emitovanje zapisa, odnosno obavlja posredničku tehničku ulogu. Aukcija će se održati danas sa zaključenjem ponuda u 12 časova.

Državni zapisi su posljednji put emitovani u oktobru 2020. godine, kada su emitovani - prodati zapisi vrijedni 15 miliona eura po diskontnoj stopi od 0,9 odsto.

Tada je inflacija bila negativna i na godišnjem nivou je iznosila minus 0,6 odsto, a referentna kamatna stopa EURIBOR je bila negativna. Sada je godišnja inflacija 16,8 odsto, a stopa EURIBOR-a 2,3 odsto, pa je realno očekivati da državu zaduženje na ovaj način košta više nego prije dvije godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније